До шпигунського скандалу в Австрії причетний ГРУшник Байбородін - журналіст

До шпигунського скандалу в Австрії причетний ГРУшник Байбородін - журналіст

Укрінформ
До шпигунського скандалу у Відні з арештом екс-полковника австрійської армії, який працював на російське ГРУ, пов'язаний співробітник російської військової розвідки Дмитро Байбородін, який "курсує" між Австрією і Німеччиною і видає себе за "бізнесмена".

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook російський журналіст-розслідувач Сергій Канєв.

"Мої джерела в Генштабі РФ повідомили, що у гучному шпигунському скандалі у Відні з арештом колишнього полковника Міноборони Австрії якимось боком нібито фігурує росіянин Дмитро Байбородін", - йдеться в повідомленні.

За словами журналіста, відомого своїми зв'язками в російських правоохоронних органах і спецслужбах, Дмитро Володимирович Байбородін (1974 р. н.) закінчив Військовий університет Міноборони РФ (факультет іноземних мов і зарубіжної військової інформації), потім Військово-Дипломатичну академію (на сленгу ГРУшніков "Консерваторія"). У 2004 році працював у представництвах компаній "SIEGLOCH MASCHINENBAU GMBH" та "GRUBER & CO. GRUPPEN GMBH".

"В останні роки ГРУшник курсував між Австрією і Німеччиною і видавав себе за російського бізнесмена (навіть сторінка в соцмережах була). Спробував поговорити з ним, але він мене заблокував", - зазначив журналіст.

Читайте також: Шпигунський скандал дає привід Австрії дистанціюватися від Путіна - Der Standard

Він також нагадав, що це вже не перший гучний шпигунський скандал в Австрії: у червні 2007 року австрійські спецслужби затримали представника "Роскосмосу" Володимира Вожжова, який на той момент був свояком Володимиру Путіну (одружений на Ользі Цомаєвій - сестрі колишньої дружини Людмили Путіної).

"За версією австрійської контррозвідки, Вожжов займався шпигунством і намагався завербувати важливого чина з Міноборони Австрії. Тоді Людмила Путіна підняла страшний шум і на порятунок Вожжова були кинуті всі сили", - розповів Канєв.

Як повідомлялося, в понеділок стало відомо, що в Австрії затримали 70-річного колишнього полковника австрійської армії, який з 1990-х років і до 2018 року шпигував для російської військової розвідки (ГРУ). Згідно з інформацією австрійських ЗМІ, полковник вийшов на пенсію близько 5 років тому, однак продовжував працювати на росіян. Зараз триває розслідування, обвинувачений у шпигунстві вже визнав свою провину.

У зв'язку зі шпигунським скандалом міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайссль скасувала свій запланований на 2-3 грудня візит до РФ. Також в міністерство викликали російського дипломата.

Федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц засудив російське шпигунство в Європі, назвавши його неприйнятним і таким, що має бути засуджене. За його словами, Австрія радитиметься з європейськими партнерами щодо реакції на інцидент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-