Литва закликає ПАРЄ не повертати російську делегацію

Литва закликає ПАРЄ не повертати російську делегацію

Укрінформ
Парламент Литви у спеціальній резолюції закликав Парламентську Асамблею Ради Європи не відновлювати у правах російську делегацію в ПАРЄ.

За резолюцію проголосували 77 членів Сейму, жоден не був "проти", один депутат утримався, повідомляє Delfi.lt.

"Рішення прийняти пропозицію Російської Федерації зі створення негативного прецеденту для недотримання іншими державами зобов'язань підірвало б надійність Ради Європи як правозахисника, хранителя демократії і верховенства права, могло б створити величезну кризу авторитету цієї міжнародної організації", - зазначається у документі.

Читайте також: Погрози РФ вийти з Ради Європи є шантажем Заходу - Кулеба

Литовські депутати також висловлюють розчарування тим, що Росія не виконує свої міжнародні зобов'язання і "прагне змінити правила Ради Європи, а також скасувати застосовані щодо неї санкції". Сейм також закликає ПАРЄ не приймати пропоновані Росією правила і процедурні зміни, які дозволяють державі, що порушила норми організації, відновити права без виконання рішень Асамблеї.

Представляючи документ, член правлячої коаліції Егідіюс Варейкіс нагадав, що у 2014 році після анексії Криму ПАРЄ обмежила права російської делегації. "І ось через чотири роки, цього року, з'явилася ініціатива спробувати повернути Росії усі права в ПАРЄ. Це планується зробити досить грубим і одночасно дивним способом, міняючи певні статті статуту Парламентської Асамблеї", - сказав Варейкіс.

Читайте також: Регламентний комітет ПАРЄ зібрався через спроби Росії повернутися

ПАРЄ об'єднує делегатів з національних парламентів 47 країн. Російські дипломати були позбавлені ряду повноважень у Раді Європи у квітні 2014 року після незаконної анексії Криму Росією. У 2015 році ПАРЄ розширила обмеження. Тоді Росія заявила про неможливість роботи в подібних умовах і припинила брати участь у засіданнях.

У червні 2017 року Москва заявила, що має намір призупинити частину виплат до бюджету Ради Європи за 2017 рік до тих пір, поки повноваження делегації в ПАРЄ не буде відновлено в повному обсязі. У квітні цього року генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд повідомив, що через несплату внесків проти Росії можуть бути введені санкції.

Фото: Ellen Wuibaux/Council of Europe

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-