Нідерланди відреагували на заяву Росії щодо MH17

Нідерланди відреагували на заяву Росії щодо MH17

Укрінформ
Уряд Нідерландів заявив, що довіряє результатам розслідування міжнародної Спільної слідчої групи, які свідчать про вину Росії.

Як мовиться в заяві уряду Нідерландів для "Радіо Свобода", там «узяли до уваги повідомлення у зв’язку з прес-конференцією Міністерства оборони Росії».

«Нідерланди цілковито довіряють виявленим JIT (спільна слідча група, - ред.) фактам і зробленим висновкам. Розслідування JIT має щонайвищу підтримку міжнародної спільноти. Уряд твердо вирішив повністю співпрацювати з кримінальним розслідуванням, яке ведуть усі причетні країни, відповідно до резолюції Ради безпеки ООН 2166», – мовиться в заяві.

Читайте також: Турчинов порахував "версії" катастрофи MH17, за якими хоче сховатися Кремль

Тим часом у Росії її Генеральна прокуратура заявила, що вже передала 17 вересня представникові Нідерландів матеріали про правову допомогу у справі про збиття літака рейсу MH17.

Читайте також: Полторак сказав, чому Москва розкручує фейк про "український Бук"

А в міжнародній Спільній слідчій групі, що розслідує збиття над Донбасом улітку 2014 року авіалайнера «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17, повідомили, що «взяли до уваги» озвучені Міністерством оборони Росії твердження – але у групі нагадали, що попередні заяви Міноборони Росії з цього приводу «неточно викладали факти».

Читайте також: Новий приклад дезінформації: Британія прокоментувала заяву Росії про MH17

При цьому у групі звернули увагу, що вона ще 2014 року просила Росію надати всю інформацію в цій справі, а відтак у травні 2018-го також окремо запитувала конкретну інформацію щодо номерів, які були на кількох знайдених уламках зенітної ракети. Але, наголосили у групі, і ці, і низку інших запитань до Росії там залишили без відповіді, а в серпні 2018-го Росія письмово заявила, що JIT більше не має звертатися ні з якими додатковими запитами для отримання інформації в цій справі.

Як повідомлялося, у Міноборони РФ заявили, що ракета, яка збила рейс MH17 на Донбасі у 2014 році, була виготовлена на Долгопрудненському підприємстві в Підмосков'ї 1986 року і того ж року нібито відправлена до військової частини, розташованої в Україні.

Малайзійський "Боїнг" рейсу МН17 був збитий над Донбасом у липні 2014 року.

Читайте також: "Український Бук": міжнародні слідчі чекають від Росії доказів

З перших днів катастрофи Україна послідовно дотримувалася припущення, що літак був збитий ракетою ЗРК "Бук" російського походження, випущеною або бойовиками-сепаратистами, або російськими військовими. Такого ж висновку дійшла Рада з питань безпеки Нідерландів, яка в жовтні 2015 оприлюднила технічний звіт щодо катастрофи "Боїнга" рейсу МН17. Радбез Нідерландів установив, що літак було збито боєголовкою 9N314M, запущеною з системи "Бук". Голова Ради з питань безпеки Нідерландів Тібе Йоустра в інтерв'ю голландським ЗМІ заявив, що ракета, якою був збитий літак, була випущена з території, контрольованої бойовиками.

Водночас міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat встановила номер зенітного ракетного комплексу "Бук" зі складу російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, яким був збитий літак "Малайзійських авіаліній".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-