"Український Бук": міжнародні слідчі чекають від Росії доказів

Укрінформ
Міжнародна Спільна слідча група (JIT), яка розслідує катастрофу літака "Боїнг" рейсу МН17 на Донбасі, взяла до відома інформацію, оприлюднену сьогодні Міністерством оборони Росії.

Про це йдеться в заяві слідчих.

"Спільна слідча група взяла до відома інформацію, яку російська влада вперше сьогодні публічно оприлюднила", - йдеться у заяві.

У групі додали, що JIT буде ретельно вивчати всі оприлюднені сьогодні матеріали, як тільки РФ надасть відповідні документи, як це було запропоновано в травні 2018 року та як цього вимагає резолюція 2166 Радбезу ООН.

Водночас у JIT зауважили, що просили Російську Федерацію ще у 2014 році надати всю відповідну інформацію. Більше того, у травні 2018 року слідчі спеціально звернулися до Росії з проханням надати інформацію щодо номерів, які були знайдені на ракетних компонентах.

Проте, як наголосили слідчі, російська влада досі не надала відповіді на ці та інші запитання.

Як повідомлялося, раніше у понеділок, 17 вересня, у Міноборони РФ заявили, що ракета, яка збила малайзійський "Боїнг" рейсу MH17 на Донбасі у 2014 році, була виготовлена на Долгопрудненському підприємстві в Підмосков'ї 1986 року і того ж року нібито відправлена до військової частини, розташованої в Україні.

Водночас секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов наголосив, що заява Міністерства оборони Росії про те, що ця ракета нібито має українське походження, є черговим фейком.

Читайте також: Полторак сказав, чому Москва розкручує фейк про "український Бук"

З перших днів катастрофи Україна послідовно дотримувалася припущення, що літак був збитий ракетою ЗРК "Бук" російського походження, випущеною або бойовиками-сепаратистами, або російськими військовими. Такого ж висновку дійшла Рада з питань безпеки Нідерландів, яка в жовтні 2015 оприлюднила технічний звіт щодо катастрофи "Боїнга" рейсу МН17. Радбез Нідерландів установив, що літак було збито боєголовкою 9N314M, запущеною з системи "Бук". Голова Ради з питань безпеки Нідерландів Тібе Йоустра в інтерв'ю голландським ЗМІ заявив, що ракета, якою був збитий літак, була випущена з території, контрольованої бойовиками.

Водночас міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat встановила номер зенітного ракетного комплексу "Бук" зі складу російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, яким був збитий літак "Малайзійських авіаліній".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-