США закликали Польщу переглянути закон, що стосується Голокосту

США закликали Польщу переглянути закон, що стосується Голокосту

Укрінформ
Державний департамент США закликав польський парламент переглянути законопроект, який передбачає покарання за вживання фрази "польські табори смерті".

Про це йдеться в офіційному повідомленні речниці відомства Хезер Науерт, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Історія Голокосту болісна й складна. Ми розуміємо, що такі фрази, як "польські табори смерті" є неточними, оманливими та шкідливими. Проте ми стурбовані тим, що затвердження цього законопроекту може підірвати свободу слова та академічний дискурс", - йдеться в заяві.

Читайте також: У Варшава заборонила мітинг націоналістів під посольством Ізраїлю

США закликали "бути обережними" в цьому питанні, щоб не перешкоджати обговоренням і коментарям про Голокост.

У Вашингтоні також висловили стурбованість у зв'язку з можливими наслідками законопроекту для стратегічних інтересів та відносин Польщі зі США та Ізраїлем.

"Розкол, який може виникнути серед наших союзників, принесе користь лише нашим ворогам", - зазначили в Держдепі.

Читайте також: Комітет Європарламенту погодив санкції проти Польщі

"Ми закликаємо Польщу переглянути законодавство з огляду на його потенційний вплив на принцип свободи слова та на нашу здатність бути ефективними партнерами", - зазначається у заяві зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: Польський законопроект про заборону "бандеризму" готовий до голосування

Як повідомляв Укрінформ, 26 січня нижня палата польського парламенту ухвалила поправки до закону про Інститут національної пам'яті. Поляки вбачають у вислові "польські табори смерті" спробу перекласти історичну відповідальність за скоєний німецькими нацистами Голокост часів Другої світової війни на поляків.

Це викликало критику з боку Ізраїлю, де вважають, що нововведення має на меті відвернути увагу від причетності поляків до переслідувань євреїв. З критикою цього минулого тижня виступив особисто прем'єр-міністр Ізраїлю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-