Польський законопроект про заборону

Польський законопроект про заборону "бандеризму" готовий до голосування

Укрінформ
Комісії Сенату Польщі без поправок підтримали в середу законопроект про Інститут національної пам'яті Польщі, яким передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти громадян Польщі.

На спільному засіданні двох комісії - з питань прав людини, верховенства права та петицій, а також культури і засобів масової інформації - за ухвалення документу в цілому і без змін проголосувало 11 сенаторів, шестеро висловилися проти, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Голосуванню передувала кількагодинна дискусія. Під час обговорення законопроекту голова комісії з питань культури і засобів масової інформації, представник опозиційної партії "Громадянська платформа" (РО) Єжи Федорович підкреслював, що поправка про злочини українських націоналістів непотрібна в цьому законі. Згодом ця пропозиція не знайшла підтримки.

Після розгляду проекту закону комісіями відбудеться голосування за цей документ на загальному засіданні Сенату.

Як відомо, 26 січня Сейм Польщі проголосував за законопроект, який забороняє пропаганду "ідеології українських націоналістів". Він передбачає можливість відкриття кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують вчинення злочинів українськими націоналістами та українськими формуваннями, що співпрацювали з Третім рейхом.

МЗС України висловило глибоке занепокоєння у зв'язку з ухваленням Сеймом цього документа. У міністерстві сподіваються, що Сенат Польщі виявить політичну мудрість у питаннях, які можуть негативно вплинути на розвиток двосторонніх відносин.

Читайте також: В'ятрович пояснив, чим закон про "бандеризм" небезпечний для поляків

У МЗС Польщі відповіли, що законодавчий розгляд цього питання ще не завершено. Водночас, у віждомстві підкреслили, що положення цього закону не поширюватимуться на наукову і мистецьку діяльність.

Зміни до цього законопроекту також призвели до дипломатичного скандалу між Польщею та Ізраїлем, який розкритикував цей законопроект, оскільки він, на думку ізраїльської сторони, забороняє критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни. Варшава відкидає звинувачення, наполягаючи, що йдеться лише про захист доброго імені Польщі і поляків.

Президент Польщі Анджей Дуда має намір ретельно проаналізувати закон, що передбачає кримінальну відповідальність за вживання виразів "польські табори смерті" і "пропаганда бандерівської ідеології".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-