В'ятрович пояснив, чим закон про

В'ятрович пояснив, чим закон про "бандеризм" небезпечний для поляків

Укрінформ
Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає, що ухвалений польським Сеймом закон про заборону пропаганди "бандерівської" ідеології небезпечний не для України, а для Польщі.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Ухвалений нині у Польщі закон про "бандеризм" небезпечний не для України, а для Польщі. Це серйозний крок до згортання свободи слова і запровадження партійної цензури. Під дію закону потраплять не лише українські автори, але й польські, ті хто писали про УПА, не вважаючи її діяльність злочинною. Під цензуру потраплять твори Тожецького, Куроня, Гедройця", - наголосив В'ятрович.

Він зазначив, щоб без свободи слова неможлива демократія. "Досвід нашого східного сусіда це довів. Не хочеться повторення цього уроку у західного", - додав директор УІНП.

Крім того, у коментарі Громадському радіо В'ятрович назвав польський закон про криміналізацію "бандерівської" ідеології політичним диктатом над історією в Польщі.

"У 2016 році польські політики дали однозначну оцінку польсько-українському конфлікту, назвавши його геноцидом, що був влаштований ОУН над польським населенням. І таким чином зупинили будь-які дискусії довкола питання. Зараз із запровадженням кримінальної відповідальності за заперечення так званих злочинів українських націоналістів вони взагалі позбавляють можливості проводити будь-який діалог між українськими і польськими істориками", - зазначив він.

Читайте також: Сейм Польщі заборонив пропаганду "бандерівської ідеології"

Ще одним важливим аспектом, за словами В'ятровича, є брутальне та антиісторичне поєднання тоталітарних практик нацизму та комунізму в цьому законі з українським націоналізмом, який за Другої світової війни воював і проти нацизму, і проти комунізму. Він висловив переконання, що ухвалення цього закону є кроком до подальшого погіршення відносин України і Польщі.

Як повідомлялося, 26 січня Сейм Польщі ухвалив закон щодо заборони пропаганди так званої "бандерівської ідеології". Зокрема, закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості запуску, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам’яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-