Німці недооцінюють загрозу російських кібератак - експерт

Німці недооцінюють загрозу російських кібератак - експерт

Укрінформ
У Німеччині недооцінюють і намагаються не помічати ступінь загрози, яку представляють з себе російські кібер-атаки.

Таку думку в бесіді з кореспондентом Укрінформу в ФРН висловив відомий німецький публіцист, експерт з Росії, який багато років пропрацював у Москві журналістом, автор цілої низки книг про цю країну Борис Райтшустер.

«У Німеччині все-таки недооцінюють цю небезпеку. Наша еліта просто не хоче цього бачити, не хоче це сприймати. Не хочуть вірити, що Росія стоїть за багатьма атаками, воліючи говорити, що вони відбуваються незрозуміло звідки», - говорить Райтшустер.

Читайте також: В уряді зробили висновки з попередніх кібератак і посилюють захист

Він називає це прагненням не дивитися правді в очі дуже «вегетаріанським підходом», великою наївністю щодо того, що відбувається в Росії. Коли багато політики, а також ЗМІ воліють говорити, що «Володимир Володимирович у глибині душі все ж хороший хлопець, в глибині він все ж хоче миру, що можна провести «роззброєння» у кібер-просторі і посадити Володимира Володимировича за стіл переговорів, підписати документи, і все буде добре».

Сам Райтшустер переконаний, що це не так. Тенденцію на Заході применшувати небезпеку російської діяльності в кібер-просторі він порівнює з рухом Миру 1970-х років, за яким, як потім з'ясувалося, частково стояв КДБ.

«Наївність знову повторюється», - вважає публіцист.

Читайте також: ЦРУ: за атакою вірусу Petya в Україні стоять російські військові – WP

Про це він сказав, виступаючи в Берліні на подіумній дискусії, присвяченій кібер-безпеці.

А от експерт з питань безпеки і міжнародних відносин Німецького інституту міжнародної політики і безпеки Аннегрет Бендік поглядів Райтшустера багато в чому не розділяла. За її твердженнями, сьогодні говорити про кібер-війну було б не коректно, слід говорити про окремі атаки, пов'язані з різними мотивами, зокрема, криміналом, шпигунством.

«Але це не класична військова операція», - вважає вона, зауважуючи, однак, що такі просунуті загрози мають величезний конфліктний потенціал.

Експерт визнає, що кібер-атаки «супроводжують міжнародні конфлікти». Такий зв'язок підтвердили, зокрема, конфлікти в Грузії та навколо України, зазначила Бендік.

Читайте також: АР: російські хакери намагалися зламати пошту Сенату США

Також вона навела витримки з доповіді берлінського Фонду науки і політики, співавтором якого є, зокрема, про те, що Росія все більше намагається розширити своє авторитарне розуміння інформаційного суверенітету». Китай все більше закриває свій інтернет-простір, а США прагнуть розвивати військово-наступальний кібер-захист.

Читайте також: У США сенатор розписав на 200 сторінках гібридні загрози від Росії

Бендик нагадала, що ще в 2013 році багато європейських країн, включаючи Німеччину, розробляли національні стратегії і стандарти безпеки. У вересні 2017 року ЄС актуалізував цю стратегію кібер-безпеки від 2013 року. Однак, у цьому напрямку ще дуже багато зробити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-