У США сенатор розписав на 200 сторінках гібридні загрози від Росії

У США сенатор розписав на 200 сторінках гібридні загрози від Росії

Укрінформ
Впливовий сенатор Комітету з питань міжнародної політики верхньої палати Конгресу США Бен Кардін представив доповідь "Асиметрична атака Путіна проти демократії в Росії та Європі: наслідки для національної безпеки США".

Презентація документа, який охоплює 200 сторінок, відбулася у Германському фонді Маршалла США, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Існує двопартійне занепокоєння (у Конгресі США – ред.) щодо національної безпеки, безпеки союзних демократій у зв'язку з поведінкою Росії... Це (випуск доповіді – ред.) спроба привернути увагу американців до того, якою є справжня загроза з боку Росії", - пояснив сенатор мету своїх зусиль.

У документі, зокрема, наголошується, що відмова президента Дональда Трампа публічно визнати загрозу, яка виходить з боку російського уряду, перешкоджає зусиллям США та співпраці з європейськими союзниками у протистоянні втручанню Путіна в демократії за кордоном.

"Ніколи раніше в американській історії не було такої явної загрози національній безпеці, яка би так ігнорувалася з боку президента США", - зазначається в документі. У цьому зв'язку підкреслюється необхідність "потужної реакції США", без якої інституції та демократичні процеси в цій країні та по всій Європі "залишаться вразливими до агресивних і витончених злочинних дій Кремля". У доповіді підкреслюється, що Росія намагається використати найменші "тріщини" у відносинах між західними союзниками, щоб поділяти спільну позицію.

Як наголошується в документі, загроза очевидного втручання РФ у вибори в США "існувала задовго до того, як президент Трамп отримав посаду, і якщо він зараз не відреагує, це триватиме довго після його адміністрації". Тим часом Путін "продовжує вдосконалювати свій асиметричний арсенал і шукати майбутні можливості зірвати систему управління та знищити підтримку демократичних та міжнародних інститутів, які США та Європа побудували протягом останніх 70 років".

Доповідь містить вісім розділів та кілька додатків, які детально описують інструменти, що російський уряд застосовує на системній основі. "Ці інструменти перейняті переважно від радянського режиму, але вони також включають оновлені технології, це, в тому числі, військові вторгнення, кібератаки, дезінформація, підтримка недержавних політичних груп, а також використання в якості зброї енергетичних ресурсів, організована злочинність та корупція", - підкреслюється в документі.

При цьому, в доповіді відводиться ціла глава Україні, де наголошується, що українці перебувають на першому фланзі протистояння російській гібридній агресії. У цьому зв'язку підкреслюється необхідність допомоги Україні у її збройній боротьбі за суверенітет, протистоянні кібератакам з боку РФ, боротьбі з дезінформацією, а також зовнішнього підживлення корупції всередині держави.

Документ містить понад 30 рекомендацій для США та їхніх союзників. Основні з них включають:

- необхідність для президента Трампа продемонструвати лідерство та почати стримування гібридних загроз з боку Росії;

- забезпечити допомогу з боку США європейським країнам з метою розбудови потужних демократій у Європі;

- замороження "брудних" фінансових активів Кремля закордоном;

- застосування санкцій проти всіх країн, які вдаються до використання асиметричних інструментів щодо підриву західних демократій;

- необхідність для США і НАТО очолити коаліцію країн, зацікавлених у спільній обороні від кібератак, включаючи створення груп швидкого реагування для захисту союзників від таких атак;

Читайте також: РФ розгорне системи С-400 у Криму для "захисту від України"

- сприяти оприлюдненню джерел фінансування політичної реклами в соціальних медіа, на телебаченні та в друкованих ЗМІ, при цьому потрібно проводити постійні перевірки, наскільки ці джерела пов'язані з Кремлем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-