Шидло: Вето президента сповільнило реформу судочинства у Польщі

Шидло: Вето президента сповільнило реформу судочинства у Польщі

Укрінформ
Вето президента Польщі на два закони - про Верховний суд і Національну раду судочинства - сповільнили реформу судової гілки влади, але правляча партія “Право і Справедливість” (PiS) сповнена рішучості вилікувати судову систему від патологій.

На цьому під час телезвернення до народу у понеділок ввечері заявила глава польського уряду Беата Шидло, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Сьогоднішнє вето президента сповільнило роботу над реформою, ба більше - було сприйнято як заохочення тими, які борються за збереження несправедливої системи, системи великих і малих зловживань і гноблення багатьох чесних громадян”,- заявила у телезверненні Шидло.

Читайте також: Судова реформа в Польщі: Дуда обіцяє ветувати два скандальні закони

Вона наголосила, що рішення Дуди може бути незрозумілим для тих, хто очікує на добрі зміни.

“Тому ми тим більше маємо бути разом, не піддаватися на тиск вулиці та закордону, маємо відмовитися від своїх особистих і політичних амбіцій, а зосередитися на тому, чого очікують поляки”,- наголосила глава Ради міністрів РП.

Вона додала, що влада має стабільну більшість, не піддаватиметься на тиск і реалізовуватиме свою програму поліпшення життя в Польщі.

Читайте також: Партія Качинського продовжує зберігати лідерство у Польщі

За її словами, поляки сьогодні є безрадними у зіткненні з “суддівською корпорацією”.

Шидло наголосила, що PiS не відмовиться від трьох позицій у контексті реформування органів судочинства. По-перше, з судової системи повинні піти ті особи, які замішані у негативних справах, або які погоджувалися на це. По-друге, судді повинні почати відповідати за порушення закону, оскільки сьогодні вони практично є безкарними. По-третє, люди повинні мати контроль над діями судів.

Читайте також: Дуда знайшов помилку в cкандальному законі про Верховний суд

Як інформувало агентство, Дуда у понеділок заявив, що накладе вето на два з трьох законів про судочинство, оскільки вони створюють прецедент надмірної влади генпрокурора (одночасно міністра юстиції в Польщі) над судами і викликають надзвичайно значні емоції в суспільстві.

Голова Верховного суду РП Малгожата Герсдорф подякувала президенту за це рішення, наголосивши, що суддівське середовище очікувало від нього накладення вето на всі закони. Вона також повідомила, що суддівський корпус уважно стежитиме за тим, чи влада не зловживатиме повноваженнями у контексті реалізації третього закону - про суди загальної юрисдикції, зокрема щодо звільнення і призначення голів судів.

Читайте також: Сейм і Сенат Польщі ухвалили різні редакції закону про суд - ЗМІ

Попри накладення вето на два закони, по всій Польщі у понеділок продовжуються протести людей, які вимагають від президента накладення вето і на третій.

Нагадаємо: у Польщі вже понад тиждень тривають масові протести у містах проти планів влади змінити судову систему країни. Правляча партія “Право і Справедливість” (PiS) переконує, що зміни спрямовані на вилікування судової системи від патологій. Натомість опозиція вважає, що влада намагається підпорядкувати собі судову систему.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-