Сейм і Сенат Польщі ухвалили різні редакції закону про суд - ЗМІ

Сейм і Сенат Польщі ухвалили різні редакції закону про суд - ЗМІ

Укрінформ
Сенат Польщі вночі у суботу прийняв іншу версію скандального закону про Верховний суд Польщі, яка в 11 місцях відрізняється від тієї, яку два дні перед цим прийняв Сейм країни.

Відтак, президент Польщі Анджей Дуда має усі підстави накласти вето на цей документ, чого вимагає від нього опозиція.

Закиди, які оприлюднило видання Dziennik Gazeta Prawna, відкинули в Сеймі та Сенаті Польщі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Президент отримає на підпис інший документ, ніж той, який прийняв Сейм, або не той документ, за який проголосовано в Сенаті”,- наголошує видання.

Читайте також: Дуда знайшов помилку в cкандальному законі про Верховний суд

Як підкреслює газета, знайдено 11 розбіжностей у версіях документів, проголосованих у нижній та верхній палатах парламенту. Йдеться про те, що одні й ті ж положення документа у двох версіях мають різну нумерацію. Наприклад, запис у 88-й статті закону, прийнятого у Сеймі, у документі Сенату виявився у 91-й статті документа.  

Dziennik Gazeta Prawna  з посиланням на кількох авторитетних польських юристів підкреслює, що це є порушенням 121-ї статті Конституції Польщі, оскільки навіть поява коми в іншій версії закону, ніж прийнятій у парламенті, може бути підставою до накладення вето на закон. Відтак, як підкреслює часопис, це є підставою до того, щоб президент або наклав вето на закон про Верховний суд, або відправив його на розгляд Конституційного суду. 

Маршалок Сейму Марек Кухцінський повідомив, що в результаті прийнятих Сеймом поправок до закону про Верховний суд “необхідно було змінити нумерацію редакційних елементів”. Він підкреслив, що у випадку прийняття нового закону, а не внесення змін, такі правки відповідають правилам нормального законодавчого процесу.  Голова канцелярії Сенату РП Якуб Ковальський також підкреслив, що такого роду зміни не порушують правил законодавчого процесу.

В суботу канцелярія президента РП повідомила про те, що виявила помилку в законі про Верховний суд, який потрапив на підпис президенту. Йдеться про статті 12 і 18 закону, де в одному випадку написано, що загальні збори суддів Верховного суду представляють президенту п'ять кандидатів на голову цього суду, а в іншому йдеться, що вони пропонують на цю посаду главі держави лише три кандидатури. 

У Польщі вже понад тиждень тривають масові протести у містах проти планів влади змінити судову систему країни. Правляча партія “Право і Справедливість” (PiS) переконує, що зміни спрямовані на вилікування судової системи від патологій. Натомість, опозиція переконує, що влада намагається підпорядкувати собі судову систему.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-