Корупція та масштаб руйнувань є найбільшими ризиками майбутньої відбудови країни

Корупція та масштаб руйнувань є найбільшими ризиками майбутньої відбудови країни

Дослідження
Укрінформ
На думку українців, корупція та війна залишаються основними проблемами країни, причому корупція у питаннях майбутнього відновлення турбує населення навіть більше, ніж повторення бойових дій.

Про це свідчать результати проведеної в листопаді на замовлення Transparency International Ukraine другої хвилі опитування «Як змінилися побоювання українців щодо відбудови», які були презентовані в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Як і в першій хвилі дослідження, яка відбулася у березні цього року, українці вважають корупцію найбільшим ризиком у відновленні, причому одразу за двома параметрами: повернення корупційних схем (на ньому акцентували увагу 79% респондентів) та відсутність контролю і, як наслідок, розкрадання коштів (75% респондентів).

За пів року побоювання збільшилися на 9 відсоткових пунктів (в.п.) та 2 в.п. відповідно.

Серед інших загроз населення непокоїть великий масштаб руйнувань (його відзначили 65% респондентів) та загроза повторення бойових дій (63%). Обидва показники зросли майже в півтора раза порівняно з попередньою хвилею опитування.

Читайте також: Українцям виплатили понад ₴1,8 мільярда за пошкоджене Росією майно - Шмигаль

Загалом поточні процеси відбудови відповідають або перевищують очікування 46% українців. Найбільш позитивно їх сприймають у східному (52%) та північному (50%) регіонах України. При цьому кияни критичніші у своїй оцінці, їхні очікування частіше не виправдані - так вважає 51% мешканців столиці. Натомість для 39% киян відбудова цілком виправдовує очікування.

Кожен третій дорослий українець (31%) знає або бачив приклади того, що вже було відбудовано. Переважна більшість із них (74%) задоволена результатом.

Водночас погляди населення на відновлення України стали більш прагматичними, ніж пів року тому. Порівняно з минулою хвилею дослідження значно збільшилася (із 63% у березні до 73% у листопаді) частка українців, які вважають, що відбудова триватиме понад 10 років.

Такі ж прогнози українці дають і стосовно відновлення економіки країни: 70% вважають, що цей процес триватиме до 10 років та більше.

При цьому українці наполягають, що влада має консультуватися з громадськістю у питаннях відбудови — так вважають 92% опитаних.

Читайте також: Агентство відновлення заощадило215 мільйонів на тендерах із відбудови

Друга хвиля соціологічного опитування серед населення та мерів щодо викликів і проблем, очікувань і загальних оцінок процесу відновлення України провела дослідницька агенція Info Sapiens на замовлення Transparency International Ukraine за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія”».

В опитуванні у телефонному режимі взяла участь 1 тисяч респондентів з усіх куточків України, в тому числі внутрішньо переміщені особи.

Як повідомлялося, результати першої хвилі опитування показали, що 73% українців серед можливих ризиків найбільше непокоїло повернення корупційних схем у процеси відновлення країни. 63% громадян боялися відсутності контролю і, як наслідок, розкрадання державних коштів. На третьому місці (55% опитаних) був ризик повернення бойових дій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-