Повернення «скіфського золота»: Верховний суд Нідерландів став на бік України

Повернення «скіфського золота»: Верховний суд Нідерландів став на бік України

Укрінформ
Верховний суд Нідерландів оголосив остаточне рішення у справі про приналежність “скіфського золота”.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, суд повністю відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив у силі рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України.

Після майже 10 років судових баталій Верховний суд Нідерландів зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки “Крим – золотий острів у Чорному морі”.

Варто зазначити, що над поверненням експонатів додому з 2014 року працювали команди Мін'юсту, Мінкульту, МЗС, адвокатів нідерландської фірми Bergh Stoop & Sanders та українського адвокатського об’єднання “Сергій Козьяков та Партнери”.

Читайте також: «Кримські музеї» не можуть знайти адвоката у справі «скіфського золота»

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко назвав рішення Верховного суду Нідерландів, який зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки "Крим – золотий острів у Чорному морі", історичним.

Як повідомляв Укрінформ, 26 січня 2022 року так звані російські кримські музеї в тимчасово окупованому Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення колекції “скіфського золота” Україні.

“Скіфське золото” мають повернути Україні. Таке рішення ухвалив Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня 2021 року.

Читайте також: США передали Україні старовинні артефакти, які незаконно намагалися ввезти з росії

Юридична війна за експонати почалася після того, як ще до окупації півострова Росією, 2013 року, цінну колекцію було вивезено з Криму на виставку в Нідерланди. Виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря» складалася з колекцій п’яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – у Криму (Сімферополь, Керч, Бахчисарай і Херсонес). Виставка проходила у музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Поки триває судова тяганина, колекція, орієнтовна вартість якої 10 млн євро, зберігалася у музеї Алларда Пірсона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-