«Кримські музеї» не можуть знайти адвоката у справі «скіфського золота»

«Кримські музеї» не можуть знайти адвоката у справі «скіфського золота»

Укрінформ
У справі «скіфського золота» так звані кримські музеї не можуть знайти адвоката, який би представляв їхні інтереси у касаційній інстанції.

Про це повідомила у Фейсбуці перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова передає Укрінформ.

«14 вересня 2022 року від т.зв. «кримських музеїв» надійшло клопотання про продовження строку подання письмових пояснень на два місяці. Воно було обґрунтовано тим, що «музеї» так і не змогли знайти юридичного радника, який був би готовий представляти їхні інтереси в касаційній інстанції», - зазначила Джапарова, додавши, що юридичний радник «музеїв» відмовився представляти їхні інтереси ще у травні минулого року.

За її словами, Верховний суд Нідерландів відмовив у задоволенні заявленого відповідачем клопотання.

Як було зазначено у клопотанні, додала Джапарова, «музеї» зверталися навіть до Асоціації адвокатів м. Гаага із запитом про надання представника, однак Асоціація відмовилася сприяти їм у цьому.

«Музеї» вважають, що відмова Асоціації адвокатів м. Гаага порушує їх конституційні права, та планують оскаржувати її в компетентних судах Нідерландів. Цікаво, а чи знайдуть вони адвоката для цих цілей?», - зазначила Джапарова.

Заступниця міністра закордонних справ зауважила, що ця справа є одним із наслідків віроломного вторгнення і окупації росією Криму у 2014 році.

Читайте також: Скіфське золото: Україна задоволена висновком генерального радника Верховного суду Нідерландів

«Її суть полягає в тому, що «кримські музеї» звернулися з позовом проти амстердамського музею Алларда Пірсона з метою повернення їм низки експонатів «Крим. Золотий острів у Чорному морі». Я наголошую на слові «так звані», бо насправді позивачі не мають нічого спільного з тими інституціями, яким до 2014 року ці експонати були передані на праві оперативного управління державою Україна. Це юридичні фантоми, які існували тільки на папері у залі судових засідань», - підкреслила Джапарова.

Як повідомлялося, Верховний суд Нідерландів має оголосити рішення у справі про приналежність «скіфського золота» 15 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-