Лідери G7 висловили готовність передати Україні досвід у «зеленому» відродженні

Лідери G7 висловили готовність передати Україні досвід у «зеленому» відродженні

Заява
Укрінформ
Лідери країн «Групи семи» підтвердили зобов’язання щодо фінансової підтримки України та готовність допомогти у її повоєнній відбудові, зокрема у «зеленому» відродженні.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві G7 щодо України, текст якої оприлюднено на сайті Європейської ради.

«Ми підтверджуємо рішучі зобов’язання щодо надання Україні економічної допомоги, якої вона потребує. За лідерства японського головування у G7, разом з міжнародним співтовариством, ми забезпечили необхідну бюджетну підтримку України у 2023 році та на початку 2024 року. Ми вітаємо погодження Міжнародним валютним фондом Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) та сподіваємось на швидку імплементацію Україною реформ за підтримки цієї програми», - йдеться у документі.

Як зазначається, згадана програма має дозволити Україні стабілізувати макроекономічну та фінансову ситуацію, зробить внесок у досягнення довгострокової економічної стабільності та стане каталізатором для подальшої фінансової підтримки з боку інших країн та інституцій, а також від приватного сектору.

Читайте також: Мілітаризація Запорізької АЕС: лідери «Групи семи» засудили дії Росії

Лідери G7 привітали прогрес, досягнутий в рамках багатосторонньої Координаційної донорської платформи для України, та підтвердили намір надалі координувати дії з Україною, країнами-партнерами та із відповідними міжнародними організаціями.

«Ми віддані вирішенню потреб України у відновленні. Ми будемо надалі спільно підтримувати Україну у її зусиллях із ремонту критичної інфраструктури, у відновленні та у відбудові. Ми маємо намір використовувати цю платформу як головний механізм для того, щоб наша допомога й підтримка були добре скоординовані, послідовними та взаємно підсилювали одне одного. Це відіграватиме центральну роль у координації донорської допомоги відповідно до потреб України, для просування порядку денного реформ в Україні у відповідності із її європейським шляхом та для допомоги у стійкому зростанні приватного сектору» - йдеться у заяві «Групи семи».

Лідери привітали ініціативи, що були погоджені під час розширеної зустрічі міністрів закордонних справ G7 з обговорення подальшої підтримки у відновленні та у вдосконаленні енергетичної інфраструктури України, та висловили готовність передавати Україні свій досвід та знання у «зеленому» відродженні України, включаючи такі сфери, як гуманітарне розмінування, утилізацію повоєнних уламків та менеджмент шкідливих викидів.

Читайте також: G7 створює координаційний механізм допомоги Україні у відновленні інфраструктури

Вони наголосили на важливості ролі приватного сектору у відновленні України, зокрема, шляхом розвитку торгівлі та інвестицій, які можуть отримати сприяння шляхом надання гарантій та використання інших інструментів зі зниження ризиків. У цьому контексті лідери країн «Групи семи» привітали зусилля Світового банку, ЄБРР та ЄІБ, а також інших інституцій, що долучені до програм розвитку відповідно до їх мандату.

Як зазначається у документі, такі зусилля включають створення Трастового фонду з підтримки відновлення та економіки України (Support for Ukraine's Reconstruction and Economy - SURE) в рамках Багатостороннього агентства із гарантування інвестицій (MIGA). Таку мету має також започаткування Інвестиційної платформи для України, що відбулося 12 травня у Токіо, з метою надання Україні та іншим країнам, що були уражені наслідками російської агресії, більш широкої допомоги через взаємне фінансування та співпрацю між міжнародними інституціями з розвитку та за підтримки ЄБРР.

«Ми очікуємо, що Конференція з відновлення України, яка буде проведена в Лондоні у червні цього року, посилить зусилля з відновлення та відбудови України», - наголосили учасники саміту «Групи семи».

Читайте також: Лідери G7 закликали Росію негайно зупинити війну та вивести війська з України

Як повідомлялося, в японській Хіросімі сьогодні, 19 травня, розпочався 48-й саміт «Групи семи», який триватиме до 21 травня. Головною темою зустрічі японське головування G7 визначило забезпечення стійкості глобальної економіки в контексті наслідків пандемії коронавірусу та російської агресії проти України.

Одним із головних пріоритетів зустрічі є продовження допомоги Україні у її захисті від російської агресії.

Попередня така зустріч відбулася у Німеччині у червні 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-