G7 створює координаційний механізм допомоги Україні у відновленні інфраструктури

G7 створює координаційний механізм допомоги Україні у відновленні інфраструктури

Укрінформ
Країни G7 домовилися створити координаційний механізм для допомоги Україні у відновленні та захисті її інфраструктури, зокрема енергетичної.

Про це йдеться у комюніке за результатами зустрічі міністрів закордонних справ G7, розміщеному на сайті МЗС ФРН, яка головує в групі в 2022 році, передає Укрінформ.

«Сьогодні ми створюємо координаційний механізм G7, щоб допомогти Україні відремонтувати, відновити та захистити її критичну енергетичну та водну інфраструктуру», - йдеться у заяві.

Читайте також: G7 обіцяє безстрокову підтримку України та посилення санкцій проти росії

Глави дипломатичних відомств Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки, а також високий представник Європейського Союзу підтвердили налаштованість зробити внесок у відновлення та модернізацію України. Вони також очікують міжнародної конференції 13 грудня в Парижі, спрямованої на підтримку України, яку організують Франція та Україна.

Дипломати вкотре закликали росію негайно припинити загарбницьку війну проти України та вивести всі свої сили та військову техніку.

Разом із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою вони засудили нещодавню ескалацію з боку рф, включно з атаками на цивільне населення та інфраструктуру, зокрема енергетичні та водні об’єкти, по всій Україні з використанням ракет, іранських безпілотників. Невибіркові напади на цивільне населення та інфраструктуру є воєнними злочинами, і країни G7 сповнені рішучості забезпечити повну відповідальність винних.

Читайте також: Міністри G7 конкретизували кроки на шляху до відмови від вугілля

Очільники МЗС країн G7 також назвали безвідповідальною і неприйнятною ядерну риторику москви та наголосили, що будь-яке застосування росією хімічної, біологічної чи ядерної зброї матиме серйозні наслідки.

Представники країн-членів групи відкинули неправдиві заяви росії про те, що Україна нібито готує «брудну бомбу», зауваживши, що інспекція Міжнародного агентства з атомної енергії підтвердила безпідставність цих звинувачень.

Водночас країни G7 підтримують зусилля МАГАТЕ щодо створення зони безпеки навколо ЗАЕС. У комюніке засуджується захоплення та мілітаризація росією Запорізької АЕС, викрадення українського персоналу та жорстоке поводження з ним.

Читайте також: Країни «Групи семи» виділять понад $15 мільярдів для економіки України – Мінфін США

Міністри G7 заявили, що запроваджуватимуться санкції щодо росії та інших країн, фізичних чи юридичних осіб, які надають військову підтримку москві в агресивній війні, зокрема згадується Іран.

Вони також повторили заклик до влади білорусі припинити сприяти веденню агресивної війни росії, включаючи дозвіл збройним силам рф використовувати територію республіки для запуску ракет по Україні. «Якщо білоруська влада безпосередньо втягне білорусь у війну росії, G7 накладе на режим величезні додаткові витрати», - йдеться у заяві.

При цьому міністри привітали готовність Президента України Володимира Зеленського до справедливого миру на основі поваги до територіальної цілісності, суверенітету та законного права України захищати себе. "Заклики росії до переговорів не викликають довіри, коли вона продовжує ескалацію війни та видає нові погрози та дезінформацію", - заявили дипломати.

Читайте також: Перезавантаження ВРП: «Велика сімка» готова надати Україні експертів

Учасники зустрічі в Мюнстері підтвердили відданість продовженню надання фінансової, гуманітарної, оборонної, політичної, технічної та правової підтримки Україні, підтримки її суверенітету та територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів. «Ми будемо твердо стояти з Україною стільки, скільки буде потрібно», - йдеться у комюніке.

Зустріч глав МЗС G7 проходила 3-4 листопада в західнонімецькому місті Мюнстер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-