Міністри G7 конкретизували кроки на шляху до відмови від вугілля

Міністри G7 конкретизували кроки на шляху до відмови від вугілля

Укрінформ
Міністри екології, енергетики та навколишнього середовища G7 досягли конкретних домовленостей щодо поступової відмови від вугілля під час своєї зустрічі в Берліні.

Про результати зустрічі, яка завершилась у п’ятницю, повідомляє Міністерство навколишнього середовища ФРН, передає Укрінформ.

Зокрема, G7 вперше зобов’язалася досягти мети переважно декарбонізованого постачання електроенергії до 2035 року. «Велика сімка» також уперше зобов’язалася поступово припинити виробництво електроенергії з вугілля, йдеться у повідомленні.

Крмі того, планується припинення міжнародного фінансування викопного палива до кінця 2022 року.

«Країни G7 (і вперше Японія) зобов’язуються припинити пряме міжнародне державне фінансування викопного палива до кінця 2022 року», - інформують організатори зустрічі.

G7 загалом підтверджує свою прихильність припинити «неефективні» субсидії на викопні види енергії до 2025 року.

До 2030 року G7 зобов'язується досягти «високо декарбонізованого транспортного сектора». Країни Групи семи зобов’язуються значно збільшити продаж, частку та використання автомобілів з нульовими викидами протягом цього десятиліття.

У висновках містяться також інші цілі по різних напрямках. Загалом G7 зобов’язується підвищити свої кліматичні амбіції з метою прискорення виконання кліматичних цілей до 2030 року.

«Ми разом вирішуємо глобальні кризи. Навіть у ці важкі часи G7 посилає потужний сигнал для більшого захисту клімату. Вперше G7 взяли на себе зобов’язання щодо забезпечення переважно декарбонізованої електроенергії до 2035 року. Також уперше взято зобов’язання припинити виробництво електроенергії з вугілля. Це величезний прогрес, який сьогодні важливіший, ніж будь-коли, на тлі російської жорстокої загарбницької війни проти України. Захист клімату, відмова від вугілля та розширення відновлюваних джерел енергії – це питання національної, європейської та міжнародної енергетичної безпеки, які ми повинні разом рішуче просувати», - прокоментував рішення зустрічі віцеканцлер, федеральний міністр економіки та захисту клімату Роберт Габек.

Його колега по уряду, міністр охорони навколишнього середовища Штеффі Лемке закликала до більш бережливого ставлення до природних ресурсів.

«Попри жахливу війну росії проти України, попри пандемію та дискусії про енергетичну безпеку, міжнародна спільнота посилає потужний сигнал для більшої екологічності. G7 несе відповідальність за значну частину глобального споживання ресурсів і, таким чином, також за пов'язану з цим шкоду клімату та навколишньому середовищу», - сказала Лемке.

Зустріч міністрів екології та енергетики G7 у Берліні відбулася 25-27 травня. Остаточна декларація має бути оприлюднена у другій половині дня.

Читайте також: Німеччина домовилася зі Штатами про закупівлі великих обсягів скрапленого газу

Цього року Німеччина очолює групу найбільш розвинених демократичних держав, до якої також входять Велика Британія, Франція, Італія, Канада, Японія та США. У зустрічі також узяли участь представники Індонезії, яка зараз очолює групу найбільш важливих промислово розвинених країн і країн, що розвиваються (G20).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-