Лідери G7 закликали Росію негайно зупинити війну та вивести війська з України

Лідери G7 закликали Росію негайно зупинити війну та вивести війська з України

Заява
Укрінформ
Лідери країн «Групи семи» закликали Росію негайно зупинити війну та вивести всі свої війська з України.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві учасників саміту G7, оприлюдненій на сайті Європейської ради.

«Ми закликаємо Росію зупинити триваючу агресію і негайно, повністю та безумовно вивести свої війська та військове обладнання з усієї міжнародно визнаної території України. Росія розпочала цю війну і може завершити цю війну. Російська агресія проти України є порушенням міжнародного права, зокрема Хартії ООН», - йдеться у заяві.

Учасники саміту підтвердили рішуче засудження російських злочинних спроб силою захопити території України та наголосили, що справедливий мир не може бути досягнутий без повного та безумовного виведення російських військ та військового обладнання, і цей пункт має бути частиною будь-якого заклику до миру.

«Російська безвідповідальна ядерна риторика, підрив режиму контролю над озброєнням та заявлений намір розгорнути ядерну зброю в Білорусі є небезпечними та неприйнятними. Ми підтверджуємо заяву всіх лідерів країн G20, включаючи росію. У цьому контексті ми підтверджуємо нашу позицію, що погрози росії використати ядерну зброю, будь-яке одностороннє застосування ядерної зброї росією у контексті її агресії проти України є неприпустимими», - йдеться у документі.

Лідери країн «Групи семи» наголосили на єдності у санкційній політиці проти Росії, щоб підірвати базу її фінансових надходжень та обмежити здатність фінансувати війну.

Заява містить перелік таких заходів, серед яких - заборона доступу Росії до економік розвинутих країн G7. Зокрема, на додаток до попередніх дій, що мали на меті припинити доступ Росії до технологій, які вона використовує в інтересах свого військово-промислового сектору, країни G7 поширять обмеження на всі товари, що є критично важливим для спроможності Росії продовжувати агресію, включаючи експорт промислових приладів, інструментів та інших технологій, які Росія використовує на полі бою або для відновлення своєї «машини війни». Ці нові обмеження будуть поширені та такі ключові сектори, як виробництво, будівництво, транспорт та всі послуги у сфері бізнесу.

Читайте також: Країни «Групи семи» домовилися відстежувати російські алмази

Водночас лідери G7 наголосили, що такі обмеження не будуть поширюватися на сектори сільського господарства, медицини та на гуманітарну продукцію, щоб уникнути будь-якої супутньої шкоди для третіх країн.

Другий напрямок зусиль з обмеження військових можливостей Росії передбачає посилення контролю за імплементацією вже запроваджених санкцій та запобігання їх обходу, а також заходи проти установ, що постачають матеріали для використання на фронті.

Зазначається, що країни G7 входитимуть у контакт з країнами, через які товари, послуги і технології, що підпадають під санкції, можуть потрапляти до Росії, з метою досягнення повного розуміння такими країнами заходів, що вживаються “Групою семи”, та запобігання їх обходу.

Третій напрямок – заклик до третіх сторін негайно припинити матеріальну підтримку російської агресії, під загрозою важких наслідків.

Четверта складова обмежень - подальше відсторонення Росії від використання міжнародної фінансової системи. Лідери країн G7 заявили про готовність застосувати конкретні обмежувальні заходи проти тих, хто продовжує добровільно фінансувати російську війну. Водночас будуть здійснені подальші кроки з обмеження для Росії можливостей для обходу санкцій, включаючи запобігання використанню з цією метою відділень російських банків у третіх країнах. Водночас G7 зберігатиме фінансові канали для здійснення «важливих» гуманітарних транзакцій.

Ще один важливий напрямок обмежувальних заходів торкається скорочення фінансових надходжень Росії, які вона використовує для фінансування війни. Це стосується передусім російських енергетичних надходжень та видобувних можливостей, включаючи запровадження заборони на експорт та граничних цін на енергоресурси, зокрема, на російську нафту та нафтопродукти, що поставляються морським шляхом.

Водночас країни G7 зменшуватимуть залежність від атомної енергії та супутніх товарів походженням з Росії та допоможуть третім країнам у диверсифікації поставок таких товарів.

Плануються також заходи із зменшення прибутків Росії від торгівлі металами.

Шостий напрямок обмежувальних заходів стосується торгівлі алмазами. «З метою скорочення прибутку, який Росія отримує від експорту алмазів, ми будемо продовжувати тісно співпрацювати для обмеження торгівлі та використання алмазів, що були видобуті в Росії, та увійдемо в контакт з ключовими партнерами з метою ефективної імплементації майбутніх скоординованих обмежувальних заходів, включаючи відстеження технологій, що використовуються», - йдеться у документі.

Лідери «Групи семи» знову нагадали про резолюцію Генеральної асамблеї ООН A/RES/ES-11/6 під назвою «Принципи Хартії Об’єднаних націй, що закладають основу для всеохоплюючого, справедливого та тривалого миру в Україні», яка була ухвалена у лютому цього року за широкої підтримки міжнародного співтовариства, та підтвердили намір продовжувати конкретні зусилля для досягнення такого широкого, справедливого та тривалого миру в Україні.

«Ми залишаємося відданими дипломатії, вітаємо та підтримуємо серйозні зусилля Президента України Володимира Зеленського у встановлені цих базових принципів у його Формулі миру, у відповідності до Хартії ООН», - йдеться у заяві.

Читайте також: Британський прем’єр передав «пряме послання» Путіну на саміті G7

Також лідери G7 підтвердили готовність надалі здійснювати організаційні заходи разом з Україною, а також із зацікавленими країнами та інституціями, що спрямовані на побудову стійкої безпеки, та прийняти інші зобов’язання, що мають допомогти Україні захистити себе, забезпечити своє вільне та демократичне майбутнє, а також стримати можливу російську агресію у майбутньому.

«Ми готові допомогти Україні розбудувати позитивне майбутнє для її народу. Ми вітаємо ключову роль, яку Україна відіграє у європейській політичній спільноті», - наголосили учасники зустрічі «Групи семи».

Як повідомлялося, в японській Хіросімі сьогодні розпочався 48-й саміт «Групи семи», який триватиме до 21 травня. Головною темою зустрічі японське головування G7 визначило забезпечення стійкості глобальної економіки в контексті наслідків пандемії коронавірусу та наслідків російської агресії проти України.

Європейський Союз на цьому саміті представляють президент Європейської Ради Шарль Мішель та президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Президент України Володимир Зеленський візьме участь у зустрічі лідерів G7 в онлайн-режимі.

Попередня така зустріч була проведена у Німеччині у червні 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-