Мілітаризація Запорізької АЕС: лідери «Групи семи» засудили дії Росії

Мілітаризація Запорізької АЕС: лідери «Групи семи» засудили дії Росії

Укрінформ
Лідери країн «Групи семи» на саміті в Хіросімі ухвалили окрему заяву щодо України, в якій підтримали зусилля МАГАТЕ із врегулювання ситуації навколо Запорізької АЕС та назвали «безвідповідальними» дії Росії із мілітаризації атомної станції. 

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейської ради.

«Ми висловлюємо глибоку тривогу щодо величезної безвідповідальності Росії у захопленні та мілітаризації Запорізької атомної енергетичної станції (ЗАЕС). Ми підтримуємо зусилля Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) зі зміцнення ядерної безпеки та застосування заходів безпеки стосовно ядерних матеріалів і установ в Україні, зокрема через присутність експертів МАГАТЕ та концентрацію їхньої уваги на забезпеченні ядерної безпеки на місцях», – йдеться у документі. 

Лідери G7 підтвердили проголошені генеральним директором МАГАТЕ «Семи незамінних основ ядерної безпеки» та підкреслили важливість гарантування безпеки ядерних об’єктів «за будь-яких обставин». У цьому контексті вони підтвердили внесок країн «Групи семи» у зусилля МАГАТЕ та закликали інших також долучитися до надання такої підтримки.

Читайте також: Кількість російських військових на ЗАЕС зросла до 2,5 тисячі – Енергоатом

Як повідомлялося, в японській Хіросімі сьогодні почався 48-й саміт «Групи семи», який триватиме до 21 травня. Головною темою зустрічі японське головування G7 визначило забезпечення стійкості глобальної економіки в контексті наслідків пандемії коронавірусу та російської агресії проти України.

Одним із головних пріоритетів зустрічі є продовження допомоги Україні у її захисті від російської агресії. 

Попередня така зустріч відбулася у Німеччині у червні 2022 року.

Фото: ВВС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-