Японія передасть Україні енергообладнання на $40 мільйонів

Японія передасть Україні енергообладнання на $40 мільйонів

Укрінформ
У рамках Програми екстреного відновлення, що впроваджується згідно з Грантовою угодою між урядом України та Японським агентством міжнародного співробітництва, для НЕК “Укренерго” буде передано обладнання для підстанцій на суму 5,135 млрд японських єн.

Як передає Укрінформ, про це НЕК “Укренерго” повідомляє у Телеграмі.

“Міжнародні друзі й партнери підтримували Укренерго під час важкої зими і подолання наслідків ракетних атак, а зараз - допомагають системно ремонтувати пошкоджене росіянами й готуватися до наступного опалювального сезону. Великий пакет довготривалої допомоги на підтримку енергосистеми надав уряд Японії”, - зауважили в компанії.

Для Укренерго буде закуплено та передано обладнання для підстанцій на суму 5,135 млрд японських єн (близько 40 млн доларів США).

За попередніми даними, згідно з планом закупівель, початок поставок обладнання планується на другу половину 2023 року і триватиме до 2025 року залежно від термінів виготовлення устаткування.

Читайте також: USAID передало 665 генераторів для потреб теплокомуненерго і соціальної сфери

Як повідомили в Укренерго, “закупівля обладнання - це вже другий етап у наданні Японією допомоги українській енергетиці. На першому етапі Укренерго отримало від JICA понад 30 генераторів, які для наших підстанцій є страхувальним механізмом на випадок поновлення масованих обстрілів. За нормальних умов підстанція отримує електрику для власних потреб із мережі обленерго, однак через обстріли зв’язок із мережею може порушитися. У такому випадку генератор забезпечує живлення власних потреб, доки енергетики відновлюватимуть зв’язок підстанції з мережею”.

Читайте також: Японія може бути гарним зразком для повоєнної відбудови України – глава МЗС Польщі

Грантова угода на загальну суму 22,44 млрд японських єн (близько 170 млн доларів) була підписана урядом України та Japan International Cooperation Agency у березні 2023 року для фінансування Програми екстреного відновлення України. Ці кошти спрямовуються, зокрема на закупівлю енергетичного обладнання, а також підтримку сектора водопостачання й водовідведення.

Як повідомлялося, JICA - японське урядове агентство, яке координує офіційну допомогу Японії іншим країнам. В Україні регіональний офіс JICA працює з 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-