Група експертів на рівні Ради ЄС вивчає передачу активів рф на відбудову України - Ченцов

Група експертів на рівні Ради ЄС вивчає передачу активів рф на відбудову України - Ченцов

Укрінформ
На рівні Ради Євросоюзу створена спеціальна робоча група, яка розглядає можливість використання заморожених російських активів для відбудови України.

Як передає Укрінформ, про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода представник України при ЄС Всеволод Ченцов.

"Триває досить активне обговорення пропозицій Європейської комісії, які були представлені ще наприкінці минулого року. Ці пропозиції не були карколомними з точки зору рівня амбіцій. Якщо ви пригадуєте, пропонувалося використовувати ці російські активи для інвестування на території Євросоюзу, інших ринків, і потім доходи від цих інвестицій спрямовувати на відновлення України", - прокоментував Ченцов питання пошуку шляхів використання заморожених в ЄС російських активів для відбудови нашої країни.

Він нагадав, що Україна розкритикувала такий підхід, і багато членів ЄС "не підтримали його як такий, що не відповідає нашим потребам". "Ті кілька мільярдів – звичайно, це великі гроші, але порівняно з нашими потребами… не вирішують проблему", - зауважив постпред України в ЄС.

Читайте також: Відбудова України: Агентство відновлення та Європейська Бізнес Асоціація домовилися про співпрацю

За його словами, саме тому українська сторона намагається стимулювати цю дискусію, аби вирішити ключове питання.

"Це – застосування юрисдикційних імунітетів, якими російська федерація на сьогодні прикривається. Аргумент у нас дуже простий: ця ситуація надзвичайна, є держава-агресор, яка водночас є постійним членом Ради безпеки ООН, і питання, по суті, там заблоковане. Тобто ми не можемо розраховувати на рішення Ради безпеки. Ця держава порушує всі мислимі норми міжнародного права і вона не має права розраховувати на застосування щодо неї от такого захисту, як суверенні імунітети", - зазначив Ченцов.

Дипломат підкреслив, що склалася виняткова ситуація, тож "рішення мають бути потужні, креативні й такі, які дадуть результат".

Читайте також: Для фінансування проєктів відбудови цьогоріч треба $17 мільярдів - Шмигаль

"І добре, що вже почалася робота на рівні Ради ЄС, тобто створена спеціальна робоча група з фахівців. Це – хороший знак. Тобто, це не просто дискусія загальна, а це дискусія спеціалізована й орієнтована на результат. Тому я сподіваюся, що ми найближчим часом матимемо прогрес і чіткі пропозиції", - підсумував постпред України при ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, Юридична служба Ради Європейського Союзу повідомила країнам  ЄС, що блок має юридичні повноваження тимчасово використати щонайменше 33,8 мільярда євро активів російського Центрального банку для фінансування відбудови України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-