Європейські міста мають зіграти свою роль у допомозі Україні - німецький урядовець

Європейські міста мають зіграти свою роль у допомозі Україні - німецький урядовець

Укрінформ
Органи місцевого самоврядування країн Європи мають, поряд з урядами, зіграти важливу роль у наданні допомоги Україні, яка бореться з російським агресором.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив держсекретар міністерства економічного співробітництва і розвитку ФРН Нільс Аннен під час панельної дискусії на тему “На рівень вище: субурядові актори як глобальні гравці” в межах Мюнхенської безпекової конференції.

Урядовець підкреслив, що його рідний Гамбург налагодив тісну співпрацю з Києвом в умовах війни. І загалом німецькі міста знають про нагальні потреби українців безпосередньо від своїх побратимів з України, а не від уряду Німеччини.

“Не треба було рекомендацій з боку федерального уряду, вони знали, що українцям потрібні пожежні машини, генератори тощо”, - підкреслив Аннен.

За його словами, Німеччина й Україна налагодили дуже близькі відносини ще до війни: “Ми працюємо й багато інвестуємо у питання децентралізації в Україні. І зараз бачимо, як мери-герої організовували захист своїх міст і територій, який значний вплив вони мали на свої громади. І це зрозуміло, адже вони були обрані демократичним шляхом”, - наголосив німецький урядовець.

Читайте також: Mariupol Reborn: у Варшаві презентували проєкт відродження міста

Аннен зауважив, що до війни німецькі міста мали 70 міст-побратимів в Україні, а від початку повномасштабного вторгнення їх кількість зросла до 124. При цьому федеральний уряд ФРН допомагає німецьким містам фінансувати різні ініціативи, пов’язані з допомогою Україні.

На його переконання, міста також повинні зіграти свою роль у міждержавних відносинах, і це питання набуває глобального значення.

Своєю чергою мер Праги Зденек Гржиб зазначив, що співпраця між містами має не лише практичний, а й ціннісний вимір. Він нагадав, що у 2019 році було створено “Пакт вільних міст” - платформу мерів столиць країн Вишеградської групи (Прага, Варшава, Братислава, Будапешт), - з метою захисту демократії та універсальних цінностей. “Цінності демократії - не те, що дано назавжди, за це потрібно боротися. Зараз багато міст з цілого світу хочуть приєднатися до нас. Нещодавно Київ приєднався, відтак пакт розширюється”, - підкреслив Гржиб.

Мер Праги наголосив, що солідарність і цінності дуже важливі, і це особливо актуально в умовах війни, від якої потерпає Україна. Він нагадав, що у січні мери “Пакту вільних міст” відвідували Київ (як і напередодні повномасштабного російського вторгнення). “Ми двічі відвідували Київ і показали, що цей рівень підтримки є дуже потрібним. Ми пообіцяли майбутню допомогу Києву”, - додав міський голова.

Читайте також: Прага допомагає Києву та Миколаєву пережити зиму — передала понад 600 засобів обігріву

Брат мера Києва Володимир Кличко очікує, що на наступній Мюнхенській безпековій конференції перестануть говорити тільки про те, якою прекрасною є Україна, і що вона не програла за 3-5 днів. “Прискорюйтеся з допомогою Україні, це збереже життя українцям, врятує інфраструктуру, міста, а мерів українських міст не будуть викрадати, піддавати тортурам, убивати”,- наголосив Кличко.

Він також висловив сподівання, що рішення про допомогу Україні будуть швидшими, і це запобігатиме новим смертям та подальшому знищенню нашої інфраструктури. Окрім того, Кличко побажав, щоб у наступному році на цій конференції дискусія велася вже про повоєнну відбудову України.

Читайте також: Для відбудови України потрібен «економічний координатор» - Волкер

Як повідомляв Укрінформ, мер Києва Віталій Кличко у межах Мюнхенської безпекової конференції обговорив із партнерами питання нагального озброєння України та повоєнних інвестицій для відбудови країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-