Forum 2000 у Празі надіслав Україні сигнал підтримки – організатори

Forum 2000 у Празі надіслав Україні сигнал підтримки – організатори

Укрінформ
Українська тематика стала основною на конференції Forum 2000 у Празі та надіслала сильний сигнал солідарності з українським народом.

Про це заявив виконавчий директор Фонду «Форум 2000» Якуб Клепал, закриваючи цьогорічну конференцію, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Вторгнення в Україну поклало край пасивності, ми спостерігаємо мобілізацію та нову динаміку в Західному, вільному світі. Для України має бути зрозумілим, як ми всі наполегливо працюємо над тим, щоб допомогти їй у захисті її та нашої свободи», - сказав Клепал.

Символічним є те, що на відкритті форуму виступив Володимир Зеленський, який є президентом України, котра «стоїть на передовій боротьби між свободою та автократією», а завершила його Цай Інвень, президент Тайваню, території, яка також стикається з погрозами авторитарного сусіда.

Цай подякувала всім за підтримку демократії на Тайвані та висловила слова солідарності з Україною.

«Демократії всього світу мають згуртуватися і виступити разом проти авторитаризму, який відроджується зараз, стати більш стійкими у цьому дедалі більш складному середовищі», - сказала вона, підкресливши, що авторитарні режими вживають усіх заходів заради задоволення своїх експансіоністських цілей. «Одна з причин, чому Тайвань твердо стоїть на боці України, є те, що ми також постійно маємо протистояти авторитаризму… Демократії можуть бути дуже крихкими, їх треба захищати», - сказала президент.

Читайте також: Фукуяма пояснив, чому путін не оголошує загальної мобілізації

Одним із підсумків форуму став «Празький маніфест за вільну Україну», в якому підписанти рішуче засуджують агресію рф і вітають статус кандидата, який Європейський Союз надав Україні, закликають європейські інституції рухатися вперед якомога швидше та не відкладати надання додаткової підтримки Україні.

«Замість того, щоб використовувати такі умови, як привід для уповільнення процесу вступу, країни-члени ЄС повинні встановити реалістичні часові рамки з чіткими та досяжними етапами для того, щоб Україна якнайшвидше стала повноправним членом ЄС», - йдеться у маніфесті. Його підписанти звертаються до світової демократичної спільноти «інвестувати в краще та процвітаюче майбутнє України». Процес реконструкції має бути повністю інклюзивним, прозорим, підзвітним і спрямованим на зміцнення демократії в Україні, зазначається у документі.

У рамках конференції в Празі, яка проходила з 31 серпня до 2 вересня, було організовано спеціальний «Форум для України», де учасники обговорили повоєнне майбутнє України. Участь у дискусіях взяли політики та експерти з різних країн світу.

Читайте також: Євродепутатка: У керівництва ЄС є чітке розуміння, що це війна не лише українська

Як повідомлялося, конференція «Форум 2000» щороку проводиться в Празі. Цілями діяльності Форуму 2000 є підтримка цінностей демократії та поваги до прав людини, сприяння розвитку громадянського суспільства й заохочення релігійної, культурної та етнічної толерантності.

Президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників щорічної конференції Forum 2000 у Празі заявив, що в Україні зараз - вирішальна битва за свободу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-