Україна за сприяння Естонії розпочинає відбудову шкіл і дитячих садків – Зеленський

Україна за сприяння Естонії розпочинає відбудову шкіл і дитячих садків – Зеленський

Відео
Укрінформ
Під час візиту міністра закордонних справ Естонської Республіки Урмаса Рейнсалу до України було покладено початок відбудові шкіл і дитячих садків.

Про це Президент України Володимир Зеленський повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Естонія підтримує наш суверенітет і територіальну цілісність не на словах, а реальними кроками. Вдячний міністру закордонних справ Естонії Урмасу Рейнсалу за цей візит, під час якого було покладено початок відбудові першочергово важливої інфраструктури – шкіл і дитячих садків", – зазначив глава Української держави.

Він поінформував, що 2 серпня у прикордонному місті Овручі Житомирської області було розпочато будівництво дитсадка. У цього контексті Зеленський додав: "Для повного відновлення потрібно багато часу та фінансів, але початок уже є".

Пресслужба Президента України уточнила, що новопризначений міністр закордонних справ Естонії Рейнсалу перебуває в Українській державі з першим закордонним візитом. Зеленський подякував міністру за такий сигнал солідарності з Україною. Водночас він зауважив, що підтримку з боку Естонії доводити не потрібно, українці знають про неї та цінують її.

Глава Української держави підкреслив, що під час візиту Рейнсалу в Овручі була закладена капсула з нагоди початку будівництва першого дитячого садочка в межах Fast Recovery plan. Це перший із 15 об’єктів загальної інфраструктури, які Житомирська ОДА передала на розгляд уряду Естонії для допомоги у відбудові області, поінформували в пресслужбі українського Президента.

"Все відновлення – ми розуміємо, що це велика сума, велика праця й тривалий час, і основні роботи будуть після того, як закінчиться війна. Але є екстрена допомога, яка потрібна зараз, перед початком навчального року, освітнього процесу. Це будівництво, відновлення шкіл і дитячих садочків, університетів, а також домівок для вимушено переміщених осіб", - сказав Зеленський.

Він констатував, що Україна отримала підтвердження щодо участі в реалізації плану відбудови від багатьох держав, але Естонія першою взялася до реалізації проєкту.

Читайте також: В Естонії за підтримки держави почали винаймати житло 833 сім'ям українських біженців

"Хочу подякувати вам за те, що ви поклали початок цьому процесу. Для нас це – перша ластівка. Ми вдячні, що робота почалася саме з вашої держави. Дякую уряду Естонії та естонцям", – додав Зеленський.

Президент наголосив, що це не єдиний випадок, коли Естонська Республіка першою надає підтримку Україні. Зокрема, вона була однією з перших держав, які підтримали Україну в питанні надання зброї.

"Це найважливіший пріоритет сьогодні на полі бою. І особливо це відчувалося на самому початку війни, коли світ іще не був об’єднаний своєю допомогою. Але було декілька країн, які допомагали з першого дня", – зазначив очільник держави.

Крім того, Зеленський наголосив на важливості для України послідовної підтримки з боку Естонії санкційної політики проти країни-агресора російської федерації, а також євроінтеграційного курсу нашої держави.

Читайте також: Військова допомога і євроінтеграція: Шмигаль зустрівся з главою МЗС Естонії

Як повідомляв Укрінформ, Естонія до кінця 2022 року виділить майже два мільйони євро на повоєнне відновлення України – у Житомирській області буде, зокрема, збудовано модульний дитячий садок та проведено тренінги для фахівців, які працюють із дітьми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-