Підсумком конференції з відбудови України має стати «Декларація Лугано» - президент Швейцарії

Підсумком конференції з відбудови України має стати «Декларація Лугано» - президент Швейцарії

Укрінформ
Міжнародна спільнота має надати Україні шанс на світле майбутнє, на відбудову, принципи якої планується записати в «Декларацію Лугано» за підсумками конференції з відбудови України.

Про це заявив президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс, відкриваючи конференцію з відновлення України 4 липня в місці Лугано, передає кореспондент Укрінформу.

«Те, що об’єднує нас, - це бажання в цей час жаху, розрухи та горя надати українцям перспективу повернутися до самостійного життя, до миру та світлого майбутнього. Шлях попереду є довгим, але ніколи не пізно підготуватися до часу, коли зброя замовкне», - заявив президент, який є також міністром закордонних справ Швейцарської Конфедерації.

Він зауважив, що до недавнього минулого майже неможливо було уявити собі війну такого масштабу в Європі, війну проти суверенної держави, проти фундаментальних громадянських свобод, проти гуманізму. Міжнародна спільнота була сфокусована на інших проблемах.

«Але факт російської агресії проти України змусив нас об’єднатися у протистоянні цій війни з усією можливою відданістю та підтримати українців на довгому шляху до відновлення», - сказав він.

На першому етапі, за словами Кассіса, планується розробити «рамки» довгострокового процесу відновлення у формі фінального документу – «Декларації Лугано». Протягом двох днів стоїть завдання «закласти підвалини для ефективного та транспарентного політичного процесу, який є невід’ємним від шляху реформ; процесу з принципом регулювання, з чіткими критеріями надання допомоги, розподілу ролей між Україною, державами, фінансовими інститутами та приватним сектором», - підкреслив швейцарський політик. За його словами, «принципи Лугано» мають закласти перший важливий камінь на довгому шляху.

Кассіс зауважив, що передумова успіху – інституційні реформи, які разом з планом відбудови становлять єдине ціле. Він наголосив на важливості продовження боротьби з корупцією, підвищення транспарентності та створення незалежної судової системи, які «війна не відміняє». Реформа та реконструкція не відміняють одна одну, навпаки, вони посилюють одна одну, реконструкція повинна дати поштовх відновленню, наголосив він.

Реформа, стійкість, відновлення (Reform, Resilience, Recovery) створюють єдине ціле, зазначив президент Швейцарії.

Читайте також: Конференція в Лугано: Україна представляє план масштабної відбудови

Як повідомлялося, міжнародна конференція з відновлення України проходить у швейцарському місті Лугано 4-5 липня за участю українських і міжнародних політиків, керівників ЄС і міжнародних організацій, міжнародних фінансових структур тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-