Amnesty International обіцяє акцентувати увагу світу на проблемі війни в Україні

Amnesty International обіцяє акцентувати увагу світу на проблемі війни в Україні

Фото
Укрінформ
Україна потребує потужної підтримки міжнародних партнерів у документуванні воєнних злочинів росії та наполягає на створенні спеціального кримінального міжнародного трибуналу.

Про це заявив заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов під час зустрічі з делегацією міжнародної неурядової правозахисної організації Amnesty International на чолі з генеральним секретарем Агнес Калламар, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу ОП.

За словами Смирнова, Міжнародний кримінальний суд уже розслідує справи, у межах яких досліджуються докази російських злочинів під час війни в Україні, але невідворотність покарання і для топпосадовців країни-агресора має бути неминучою.

Він також наголосив на важливості створення спеціального кримінального міжнародного трибуналу, який зможе швидко дати оцінку доказам злочинів агресії росії проти України.

«Тривають активні багаторівневі консультації на різних міжнародних майданчиках щодо необхідності створення та запуску механізму такого трибуналу», – сказав заступник очільника ОП.

Він нагадав, що минулого тижня ПАРЄ ухвалила дві резолюції, в яких закликала створити міжнародний трибунал, і додав, що представництво України на рівні МЗС, Міністерства юстиції, Офісу Президента залучене до переговорного процесу з країнами-союзниками, з якими обговорюється модель та форми роботи такого трибуналу.

«Враховуючи очевидність усіх ознак агресії, усіх доказів, які побачив цивілізований світ, того, до яких жахливих злочинів вдається країна-агресор – росія, на моє переконання, оцінка цьому факту має бути дана якомога швидше. І все військово-політичне керівництво країни-агресора має понести за це сувору й невідворотну відповідальність», – зауважив Смирнов.

Він додав, що серед питань, які також обговорюються, – місцезнаходження такого трибуналу.

«Ми за те, щоб він розташовувався в Україні. В Бучі, Ірпені, Бородянці або в Києві. Україна готова надати повне технічне та організаційне забезпечення роботи такого трибуналу», – сказав заступник керівника ОП.

На його думку, зараз новий трибунал не варто перевантажувати великою кількістю компетенцій, щоб уникнути конфлікту юрисдикцій з іншими міжнародними судовими інституціями, проте саме час має показати, наскільки швидко наявні міжнародні інституції зможуть дати оцінку переконливим доказам воєнних злочинів рф проти України та її громадян.

«Суспільство України, її закатовані російськими воєнними злочинцями громадяни, всі ті, хто зазнав будь-якої форми страждань унаслідок війни росії проти України, знищений український бізнес – усі чекають відповіді на ці питання. І ця юридична оцінка має бути дана в розумні строки. Причому як політично, у глобальному контексті, так і юридично – в судовому», – підкреслив Смирнов.

Заступник очільника Офісу глави держави також проінформував делегацію Amnesty International про роботу судової системи України у воєнний час.

Читайте також: Amnesty International звинувачує рф у воєнних злочинах у Маріуполі

У свою чергу Агнес Калламар запевнила, що Amnesty International прагне зосередити увагу якомога більшої кількості країн світу на проблемі війни в Україні. Зокрема, за її словами, організація планує взаємодіяти з представниками ЗМІ та громадянського суспільства.

В ОП також повідомили, що під час зустрічі представники Amnesty International подарували Офісу Президента саджанець виноградної лози. Правозахисники розповіли, що рослина привезена з регіону Сирії, який повністю знищила російська армія.

Зазначається, що це подарунок від сирійського народу, який підтримує демократичні прагнення українців. У свою чергу Смирнов пообіцяв передати виноградну лозу Президенту Володимиру Зеленському.

Раніше повідомлялося, що тривають переговори щодо остаточного формату спеціального міжнародного кримінального трибуналу для притягнення до відповідальності російського керівництва за злочини проти України.

Фото: www.president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-