Голову регіональної національно-культурної автономії кримських татар підозрюють у допомозі армії РФ

Голову регіональної національно-культурної автономії кримських татар підозрюють у допомозі армії РФ

Укрінформ
Окупаційний голова громадської організації «Регіональна національно-культурна автономія кримських татар Республіки Крим» отримав підозру у підтримці війни та допомозі армії ворога.

Йому загрожує до 12 років ув'язнення. Про це повідомляє пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя, передає Укрінформ.

«За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про підозру окупаційному голові громадської організації «Регіональна національно-культурна автономія кримських татар Республіки Крим». Йому інкриміновано колабораційну діяльність (ч. 1 ст. 111-1 КК України, пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України), виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України (ч.1 ст. 436-2 ККУ)», - йдеться у повідомленні.

Прокуратурою встановлено, що у квітні 2022 року громадянин України виступив у одному із пропагандистських медіа на тему «присутності Росії на світовій арені». Зокрема він заперечував поширення суверенітету України на півострові та закликав іноземних лідерів до визнання окупованого Криму частиною РФ. У подальшому відеозапис розміщено на хостингу Ютуб.

Також «активіст» у 2022 році в мережі Фейсбук опублікував відеозапис, де схвалював політичний режим країни-окупанта та розповідав про «підтримку кримськотатарським народом національного лідера РФ та ініційованої ним «СВО».

Судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що у висловлюваннях підозрюваного містяться виправдовування збройної агресії РФ та підтримка рішень і дій її окупаційної адміністрації.

Читайте також: Дев'ятьох «суддів» з Криму визнали винними у держзраді

До того ж, у 2022-2023 роках у соцмережі він публікував інформацію про збір та передачу «допомоги» окремим підрозділам держави-агресора, що беруть участь в бойових діях на території України. Зокрема «810-й окремій гвардійській бригаді морської піхоти» та добровольчому підрозділу із Санкт-Петербурга було передано тактичний одяг, матеріальні ресурси, комп’ютерну техніку тощо.

За вказані дії підозрюваному загрожує до 12 років позбавлення волі, зазначили в прокуратурі.

Як повідомляв Укрінформ, станом на кінець 2023 року прокуратура Криму з 2014 року розглянула 585 проваджень щодо держзради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-