Росія зробила з Криму не лише військову базу, а й велику тюрму - правозахисниця

Росія зробила з Криму не лише військову базу, а й велику тюрму - правозахисниця

Відео
Укрінформ
Росія зробила з Криму не лише військову базу, а й велику тюрму для всіх, хто з нею незгоден.

На цьому наголосила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник в ефірі програми Укрінформу «Самохвалов запитує».

«На сьогодні Росія зробила з Криму не тільки військову базу, а й велику тюрму для всіх, хто був незгоден. І ця практика, яка напрацьовувалася Росією з 2014 року, тепер перейшла на окуповані території Херсонської та Запорізької області», - сказала вона.

Разом з тим, зазначила Скрипник, зросла і кількість місць утримання військово полонених у тимчасово окупованому Криму. З 2022 року у Сімферополі відкрили СІЗО-2 та СІЗО-8 і це лише офіційні дані, додала вона.

За її словами, на тимчасово окупованому півострові на сьогодні погіршилася ситуація перш за все в людському вимірі, продовжуються переслідування активістів, правозахисників, журналістів. Також з 2022 року стрімко зросла кількість людей, які ув’язнені за «диверсійними» справами, додала правозахисниця.

Вона зауважила, що через політичні переслідування у Криму за ґратами сьогодні перебуває понад 202 українці, з них 109 кримських татар. Політв'язні знаходяться у СІЗО на півострові або в колоніях на території РФ.

Також частина затриманих РФ громадян України знаходиться у статусі інкомунікадо, російська сторона не надає ніякої інформації про них, підкреслила Скрипник.

Тому, за її словами, при незаконному затриманні потрібно обов’язково говорити та розголошувати про це інформацію, бо ця справа може зникнути. І головну роль в цьому відіграють родичі затриманого, без яких неможливо знайти людину і які готові боротися за незаконно затриманого, додала правозахисниця.

Читайте також: Цілі в Севастополі, Туапсе й Новоросійську вночі атакували СБУ та ГУР - джерело

Скрипник зазначила, що на сьогодні в Україні вже понад 38 тисяч зниклих безвісти, з яких значна частина цивільні заручники.

«Але остаточної цифри ніхто не скаже. Їх неможливо порахувати, бо частина з них знаходиться без підтвердження російської сторони. А друга частина людей могла вже загинути на етапах перевезення з одного місця на інше або в місцях несвободи», - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році кожне шосте покарання за «дискредитацію російської армії» у РФ та на ТОТ України зафіксували в тимчасово окупованому Криму. Кількість відкритих справ збільшилася на 70,6%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-