На Тернопільщині оновлюють стародавню ратушу

На Тернопільщині оновлюють стародавню ратушу

Укрінформ
Пам'ятку архітектури національного значення ХІХ ст. – міську ратушу, один із туристичних «магнітів» Тернопільщини, – реставрують у Бережанах.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор місцевого Державного історико-архітектурного заповідника Василь Зорик.

«Ця ратуша вже давно потребувала ремонту та реставрації. І лише тепер, у межах проєкту «Велика реставрація», на перший етап реставрації ратуші виділено 10 млн грн. Зараз замінюємо вікна, тоді почнемо ремонт старовинного флігеля, порталів та в’їзних арок у внутрішньому дворику. Згодом замінимо дах, водостічну систему, фасад, двері», – розповів Зорик.

За його словами, на усі реставраційні роботи проєктом передбачено 26 млн грн.

Міська ратуша у Бережанах збудована у 1803-1811 роках у стилі раннього класицизму, вона має внутрішній дворик, двоярусну вежу, на якій донині діє механічний годинник курантового типу з чотирма циферблатами.

Читайте також: На Тернопільщині відреставрували міст до замку XVII століття

У ратуші, розташованій на центральному майдані міста, діє чотири музеї, а у внутрішньому дворику влаштовують презентації книг та зустрічі з видатними письменниками, історико-мистецькі фестивалі, культурно-просвітницькі заходи.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики України розширило перелік проєктів з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини, зокрема замків, інших фортифікаційних, оборонних, палацово-паркових комплексів, що будуть реалізовані в межах програми «Велика реставрація». 

До переліку із 36 об’єктів культурної спадщини було додано 7 проєктів, зокрема й на Тернопільщині.

Раніше повідомлялося, що програма «Велика реставрація», яка розрахована на 2021-2023 роки, допоможе перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку України, а також на туристичні «магніти» і покращити умови для виховання майбутньої мистецької еліти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-