Музей історії Хмельницького поповнився новими археологічними артефактами

Музей історії Хмельницького поповнився новими археологічними артефактами

Фото
Укрінформ
Музею історії міста Хмельницького передали нові археологічні артефакти, які виявили в одному із найстаріших кварталів міста. Серед знахідок – фрагменти керамічної ліпної посудини VI-VIII ст., керамічні люльки, інструмент для розгладжуваня мережива.

Про це музей повідомляє у Фейсбуці, передає Укрінформ.  

«Відомий дослідник історії міста Хмельницького та Поділля, археолог, кастеолог (дослідник замків – ред.), фахівець пам’яткоохоронної служби Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Володимир Захар’єв із Ватралів поповнив фонди музею історії міста Хмельницького артефактами, які поглиблюють відомості про давній Плоскирів. Фрагменти виробів з дерева, кераміки, скла, кістки були знайдені науковцем під час обстеження ділянки, де велися земляні роботи під будівництво торговельно-офісного центру на вул. Кам’янецькій, 11/1», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що обстеження проводилося в одному з найдавніших кварталів міста,  в районі вулиці Староміської. Залишки будівель із підвалами свідчать, що забудова у цій частині Хмельницького розпочалася не раніше першої половини – середини XVIII ст.

Музей історії Хмельницького поповнився новими археологічними артефактами / Фото: Музей історії міста Хмельницького

Майже всі будівлі постраждали від пожежі. Знахідки в одній із них свідчать про розташовування корчми. Там виявлено дерев’яні козуби, днища, стінки діжок та кадубів, дерев’яний корок від ємності, розбиті скляні келихи, чарки, штофи і горнятка для кави.

Читайте також: У Рівному умілець-реставратор відтворив персні часів Київської Русі

Серед знахідок – фрагменти візерунчастих кахлів, ринок для випікання хліба, тарелів, керамічні люльки з поливою, керамічний друшляк, гало – округлий скляний інструмент діаметром 9,8 см для розгладжування тонких тканин та мережива.

Найцінніші серед артефактів – фрагменти керамічної ліпної посудини VI-VIII ст. зі слідами затирання травою, які змінюють уявлення про часи заселення міста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-