Гіди Львівщини проводять екскурсії для українців лише рідною мовою

Гіди Львівщини проводять екскурсії для українців лише рідною мовою

Фото, відео
Укрінформ
Згідно з мораторієм на публічне використання російськомовного культурного продукту на Львівщині, на території області під час проведення екскурсій діють обмеження на послуговування російською. Виняток – робота з туристами з іноземних країн.

Про це повідомляє управління туризму і курортів Львівської ОДА, передає Укрінформ. 

Львівська облдержадміністрація звернулася до представників туристичних підприємств з проханням прокоментувати їхнє ставлення до заборони та навести приклади зі своєї діяльності, пов’язані з російською мовою.

«Колись до війни серед частини гідів і турфірм Львова була практика питати в туристів, якою мовою їм зручно проводити екскурсії і якщо було декілька людей, яким було зручно російською, то нею і проводили. Щоб уникнути цього непорозуміння, у нас в усіх листах є фраза «Екскурсійний супровід дорогою та в туристичних об’єктах відбувається українською мовою», тому про це наперед знають туристи», – розповідає директор туроператора «Відвідай» Ігор Губіліт.

За словами Губіліта, його фірма навіть до запровадження мораторію вела таку мовну політику.

Представниця туроператора «Зубр» Галина Потабенко вважає, що підхід, пов’язаний з обмеженням російської мови, цілком обґрунтований.

«Сьогодні більшість українських туристів навіть не просять гіда переходити на російську (як бувало колись) – всі із задоволенням слухають екскурсії українською. Нинішнє обмеження щодо російської мови вважаю цілком доречною у теперішніх умовах «санітарною» нормою. Це як обробляння відкритої рани антисептиком, просто щоб не відбулося подальшого зараження», – зауважує  Потабенко.

Читайте також: У Херсоні проводять соціальні екскурсії

Як зазначають в управлінні туризму та курортів, всі опитані львівські туроператори теж дотримуються такої позиції.

Як повідомлялося, у 2018 році за рішенням Львівської обласної ради встановили мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівщини.

Упродовж грудня 2021 року при семи районних державних адміністраціях Львівської області створили міжвідомчі робочі групи за участю громадськості та правоохоронних органів, які вже провели рейди на окремих територіях. У межах таких виїздів провели роз’яснювальну роботу про заборону використання російськомовного культурного продукту. Робочі групи розповсюдили інформаційні листівки та наліпки «Популяризуй українську мову» та «Територія вільна від російськомовного культурного продукту», їх отримали працівники перукарень, ресторанів, кафе, дитячих центрів, МАФів. Основна ціль рейдів – застерегти власників закладів, де бувають жителі та гості міста, від використання російськомовної культурної продукції, зокрема музики.

Фото, відео: ЛОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-