У черніговському музеї розповідають про Різдво в родині Коцюбинських

У черніговському музеї розповідають про Різдво в родині Коцюбинських

Фото
Укрінформ
У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського започаткували авторську екскурсію "Різдво і Новий рік у родині Коцюбинських".

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила зберігачка фондів музейної установи Катерина Федько.

"Такі екскурсії (про різдвяно-новорічні свята у родині Коцюбинських – ред.) в нас проводяться вперше. Ми розробили їх, спираючись на листи письменника, у яких є багато згадок про новорічні дні, та спогади про святкування Нового року в родині від його доньки Ірини Михайлівни. Оригінальність цієї екскурсії в тому, що, переходячи з кімнати до кімнати меморіального будинку, можна мандрувати від Різдва до Різдва, від одного Нового року до іншого", – розповіла Федько.

За її словами, в кожній кімнаті будинку Коцюбинських музейники знайшли предмет інтер’єру, який допомагає відвідувачам перенестися в новорічну атмосферу того чи іншого періоду життя родини письменника та доповнити його святковими атрибутами.

Так, наприклад, проста обстановка кухні дала змогу відтворити елементи старосвітських традицій Різдва, за якими відзначали свято в дитячі, вінницькі роки Коцюбинського. Тоді стіл застеляли запашною соломою та чистою скатертиною, ставили дідуха. Сідали за нього з першою зіркою, їли кутю, юшку з солоної риби, узвар із фігами. Співали колядки та щедрівки, ходили до церкви, на Новий рік засівали хату зерном.

Дівчача кімната меморіального будинку пов’язана з новорічними листами письменника з італійського острова Капрі, куди він їздив на оздоровлення, та присланими звідти подарунками.

У їдальні зачитується лист, у якому Коцюбинський описує капрійські традиції святкування Різдва. За спогадами його доньки, цей лист відразу після отримання родина читала саме в їдальні.

У Чернігові новорічні свята Коцюбинські відзначали зазвичай всією родиною і вже більше по-європейськи. Глава сім’ї допомагав дітям ставити ялинку, запалював бенгальські вогні, відкривав хлопавки. На Різдво всі співали колядки і ходили подивитися на традиційні церемонії святкування до православної церкви та католицького костелу. Вони супроводжувалися ходою, дзвонами, і діти сприймали це як цікаве театралізоване дійство.

За словами Федько, яка і є автором різдвяної екскурсії, у музеї зберігається багато листів письменника, адресованих дружині у новорічні дні, коли він був у від’їзді. У відповідь Віра Устимівна надсилала йому паперові іграшки для прикрашання ялинки. Співробітники заповідника відтворили їх за описом у листі й поставили в кімнаті бабусі Михайла Коцюбинського.

Перші дві екскурсії "Різдво і Новий рік у родині Коцюбинських" музейники провели 25 грудня, наступні заплановані на 9 січня. На них проводиться попередній запис, охочих збирають невеликими групами. Замовлення на екскурсію приймаються до кінця січня.

Фото надані Чернігівським музеєм-заповідником Михайла Коцюбинського

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-