У музеї на Тернопільщині показують барвисте розмаїття лемківських хусток

У музеї на Тернопільщині показують барвисте розмаїття лемківських хусток

Фото
Укрінформ
У залах Музейного комплексу «Лемківське село», що у Монастириськах на Тернопільщині, 7 грудня, у Всесвітній день української хустки, презентують колекцію жіночих головних уборів.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила директор цього єдиного у світі такого типу культурно-етнографічного закладу Віра Дудар.

«Серед понад трьох тисяч автентичних лемківських речей вжитку та побуту, декору і мистецтва є й ті, які уособлюють чи не головний елемент жіночого одягу – головні убори, хустки. У нашій колекції зібрали понад три десятки давніх хустин, привезених українцями з різних теренів Лемківщини та подарованих для збереження звичаїв і традицій лемківської культури. Кожна з них – оригінальна і неповторна, приурочена до тієї чи іншої події. У жіночому костюмі лемкині убір голови був чіткою ознакою соціально-вікових відмінностей, естетичних уподобань, звичаєвих і певних обрядових уявлень», – розповіла Дудар.

За її словами, у колекції експозиції можна прослідкувати, як в одязі лемків, зокрема й головних уборах, позначився чинник багаторічного поділу Лемківщини між різними державами. Тут і польські, і словацькі, й угорські впливи.

У музеї на Тернопільщині показують барвисте розмаїття лемківських хусток / Фото: Олег Снітовський, Укрінформ і пресслужба "Лемківського села"

«Лемківські жінки носили єдвабні (шовкові), баранкові (великі вовняні), верети, плахти (вовняні в клітинку), ранцлівки (квітчасті з люрексом), шафолки (великі з торочками) хустки. Також одягали і тибетівки (квітчасті малі без торок), куповані гатласки, штофки, кестемани (вовняні в’язані), гарстувки (вовняні фабричні) хустки», – додала директор Музейного комплексу «Лемківське село».

У музейному комплексі в Монастириськах показують не тільки деякі зразки із перерахованих різновидів жіночих головних уборів, але й як давні, так і сучасні світлини жінок-лемкинь в автентичних хустинах. Також відвідувачам демонструють фрагменти обрядів і традицій, де хустина – ключовий елемент лемківської культури.

Довідково. Лемки – західна етнічна гілка українського народу, яка проживала на обох схилах Карпат. У 1944-46 рр. на підставі угоди між урядами УРСР та Польщі відбулася депортація українського населення з території Польщі до УРСР і польських громадян з території УРСР до Польщі.

Загалом депортували майже 500 тис. лемків і розсіяли по всіх областях України. На Тернопільщині оселилося понад 41 тис. родин.

Як відомо, що 7 грудня відзначається Всесвітній день української хустки, який вперше провели 2019 року. Головна мета – демонстрування зв’язку поколінь українських жінок. Ця подія покликана об'єднати жінок різного фаху, віку та національності спільною метою зберігати та відновлювати українські традиції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-