У Києві планують усі туристичні маршрути адаптувати для людей з інвалідністю

У Києві планують усі туристичні маршрути адаптувати для людей з інвалідністю

Укрінформ
В Управлінні туризму та промоцій Київміськдержадміністрації планують зробити усі туристичні маршрути адаптивними для інклюзивних туристів.

Про це сказала начальник управління Марина Радова під час форуму в Укрінформі «Безбар’єрний простір як невід’ємна складова цивілізованої держави: змістове наповнення Національної стратегії безбар’єрності України», приуроченого до Міжнародного дня осіб з інвалідністю.

«Для Управління туризму вже є мета з 2020 року – зробити усі туристичні маршрути, які в нас є, адаптивними до інклюзивних туристів. І це стосується не тільки окремих груп населення. Тому в 2020 році ми створили Координаційну раду з питань туризму та іміджевої політики і виокремили для себе такий напрям, як розвиток інклюзивних маршрутів та інклюзивного туризму. Це є надважливим напрямом для нас сьогодні», – наголосила Радова.

За її словами, зараз проводиться аналіз щодо адаптації туристичних маршрутів для людей з інвалідністю. Цього року у столиці відкрито мінімакети туристичних місць, пов'язаних з історією Києва, на яких встановлені рельєфні тактильні таблички для людей із порушеннями зору.

«На початку цього року ми за розпорядженням Київського міського голови створили туристичний маршрут, мета якого – встановлення по маршруту від Софійської площі до Андріївської церкви мінімакетів. На цей рік також ми запланували ще одне таке встановлення. На наступний рік ми теж передбачили по маршрутах, які не тільки є інклюзивними, а й по інших туристичних маршрутах встановлення таких мінімакетів зі шрифтом Брайля», – зазначила посадовиця.

Крім того, зауважила вона, проводиться робота зі створення туристичних путівників.

«Наступного року ми передбачимо путівник, який буде для людей незрячих, можливо, ми зробимо пілотний такий проєкт», – сказала Радова.

Форум «Безбар’єрний простір як невід’ємна складова цивілізованої держави: змістове наповнення Національної стратегії безбар’єрності України» / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Зі свого боку голова ГО «Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю» Володимир Петровський нагадав, що Україна ратифікувала Міжнародну конвенцію ООН про права людей з інвалідністю у 2009 році, взявши на себе зобов'язання провести відповідні зміни.

«Сьогодні – Міжнародний день людей з інвалідністю. Це день, коли ми можемо з вами згадати і поговорити про тих людей, які мають проблеми зі здоров'ям... Насправді, говорити і пам'ятати треба щодня і завжди, тому що це велика частина суспільства, яка має рівні права і обов'язки в тому числі, як і всі громадяни», – наголосив Петровський.

За його словами, на сьогодні кожна людина з інвалідністю стикається з відсутністю пандусів, тактильних доріжок, відсутністю з'їздів, які не дають змоги пересуватися вулицею людям на візках. Для людей із вадами зору також важливим є озвучення пішохідних переходів та у транспорті.

Водночас Петровський зазначив, що у столиці робиться чимало кроків щодо безбар'єрності. Приміром, у 2020 році вперше в Україні Департамент суспільних комунакацій у співпраці з видавництвом «Саміт-Книга» видали збірку «Зіркові казки», яка надрукована шрифтом Брайля.

Як зауважив перший заступник директора Департаменту суспільних комунікацій Дмитро Рубан, робота у напрямку книговидання триватиме.

«Співпраця (з ГО «Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю» – ред.) є як і в книговидавництві, так і в спільному проведенні заходів. І дуже добре, що в Києві є адвокати цього напрямку і вони допомагають рухатися і розвивати його. Впевнений, що ті пілотні проєкти, які ми проводимо, будуть продовжуватися. Щодо книговидавництва – впевнений, що наступного року через видавничу раду, яка діє при Департаменті суспільних комунікацій, надалі буде також розвинений цей напрямок», – зазначив Рубан.

Як повідомлялося, 3 грудня відзначається Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями, який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-