На Тернопільщині стартував етнотуристичний форум, присвячений лемкам

На Тернопільщині стартував етнотуристичний форум, присвячений лемкам

Укрінформ
Етнотуристичний форум з нагоди 25-річчя музейного комплексу «Лемківське село» розпочався у місті Монастириська, що на межі Тернопільської та Івано-Франківської областей.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Основна тема форуму – лемківська культура як основа етнотуризму на Тернопіллі. Хочемо привернути увагу туроператорів, представників ЗМІ до багатющої народної спадщини лемків, представників однієї із етнічних гілок українського народу, що століттями проживали на обох схилах Карпат, а нині їхні нащадки живуть на Тернопільщині. Нині культура лемків сконцентрована в експонатах та етнографічних локаціях «Лемківського села», де побувають сьогодні учасники форуму», – сказав кореспонденту голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович.

За його словами, у програмі форуму – конференція «Лемківська народна ноша: шлях крізь віки», «круглий стіл» для туроператорів «Музейний комплекс «Лемківське село» – туристичний магніт Тернопілля», майстер-класи з плісування (гофрування), лемківської кривульки, лемківської вишивки, хусткування.

Також учасники форуму пройдуть новим екскурсійним маршрутом «Туристична мандрівка столицею лемків України».

Наприкінці дня відбудеться дефіле з лемківськими прикрасами.

Як відомо, музейний комплекс «Лемківське село» був відкритий у Монастириськах восени 1996 року. Він містить об’єкти просто неба, за своїм характером – етнографічний. В його експозиції – 8 залів і 6 будиночків. «Лемківське село» – це унікальний і єдиний у світі музей лемківської культури. В ньому зібрано експонати, які привезли українці з різних теренів Лемківщини та подарували для збереження звичаїв і традицій лемківської культури. На сьогодні в музеї є понад 3 тисячі автентичних речей вжитку та побуту, декору та мистецтва.

Довідково. Лемки – західна етнічна гілка українського народу, яка проживала на обох схилах Карпат. У 1944-46 рр. на підставі угоди між урядами УРСР та Польщі відбулася депортація українського населення з території Польщі до УРСР і польських громадян з території УРСР до Польщі.

Загалом депортували майже 500 тис. лемків і розсіяли по всіх областях України. На Тернопільщині оселилося понад 41 тис. родин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-