На Рівненщині показали локації п’яти маршрутів до городищ Давньої Русі

На Рівненщині показали локації п’яти маршрутів до городищ Давньої Русі

Фото
Укрінформ
На Рівненщині п’ять новостворених туристичних маршрутів об’єднали 18 давніх городищ часів Русі й понад 80 інших локацій.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила комунікаційна менеджерка проєкту «Міста Погориння» Вікторія Власюк.

«Головна ідея проєкту – популяризація давньоруських локацій завдяки створенню туристичних маршрутів «Міста Погориння». Їхні ключові атракції – городища. Більшість з них – пам'ятки археології, які потерпають від людської діяльності. Іноді у таких місцях розорюються землі, фіксуються пограбування «чорними» копачами, трапляються факти забудови», – зауважила Власюк.

Тому, за її словами, такі культурно-історичні ареали потребують захисту та збереження. До того ж громади, на територіях яких розташовані городища, досить часто недооцінюють їхнє важливе історико-культурне значення та туристичний потенціал.

На Рівненщині показали локації п’яти маршрутів до городищ Давньої Русі / Фото: проєкт «Міста Погоринння»

«Під час реалізації проєкту та розроблення п’яти туристичних маршрутів «Міста Погориння» ключовими атракціями маршрутів обрано 18 давніх городищ нашого краю. Туристичні маршрути для велосипедно-піших прогулянок прокладено другорядними дорогами та стежками. Подорожувати ними зможуть туристи різного рівня підготовки: від початківців до досвідчених мандрівників», – додала комунікаційна менеджерка проєкту.

Вона зазначила, що кожен туристичний маршрут бере свій початок у Рівному від Басівкутського городища та парку історичної реконструкції «Оствиця». Окрім давніх городищ, мандрівники можуть відвідати понад 80 цікавих локацій: пам’ятки архітектури та природні джерела, заказники та заповідні урочища.

Маршрути різної протяжності – від 50 до понад 100 км.

Читайте також: На Рівненщині оновили популярний туристичний маршрут «Поліська Січ»

Для сімейних подорожей туристи зможуть скористатися автомобільними треками, які також розроблено у межах проєкту «Міста Погориння». Він реалізується у межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму.

Довідково. Городища – залишки давніх укріплень часів Русі, оточені земляними валами з ровами. Будувалися переважно у важкодоступних місцях – на високих мисах та останцях.  Збереглися до нашого часу у формі високих пагорбів різної величини, з яких відкриваються гарні краєвиди.

Погорина, або Погоринські міста  – городища та територія навколо них, що розташовувалися у басейні річки Горинь та які неодноразово згадувались у літописах. Саме Погоринські міста у давнину маркували кордон між Київським та Волинським князівствами. Археолог Богдан Прищепа у своїй монографії «Погоринські міста в Х-ХІІІ ст.» описав 99 давньоруських городищ на Рівненщині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-