Давні вежі замку на Тернопільщині вкриють іспанською черепицею

Давні вежі замку на Тернопільщині вкриють іспанською черепицею

Фото
Укрінформ
Оборонні споруди пам’ятки архітектури національного значення XIV століття – замка у Чорткові –вкриють спеціальною черепицею, яку вже привезли з Іспанії.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура.

«Реставраційні роботи у Чортківському замку розпочали ще влітку цього року у межах програми Президента України «Велика реставрація». Зараз фахівці ліквідовують аварійний стан цієї фортифікаційної споруди. Розпочали відтворювати стіни замкового палацу, крім цього, вкриють дві вежі замка автентичною черепицею, котру доставили з Іспанії», – розповів Маціпура.

Він нагадав, що Чортківський замок увійшов у сотню історичних пам’яток України, які відремонтують за рахунок державного бюджету. Для реалізації проекту вже виділили 17,5 млн грн. Перший етап реставрації планують завершити до 500-ї річниці заснування Чорткова, яку відзначатимуть влітку наступного року.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики опублікувало перелік проєктів реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини, зокрема замків, інших фортифікаційних, оборонних, палацово-паркових комплексів, які реалізують цьогоріч у межах програми «Велика реставрація». До переліку проєктів, які відреставрують у 2021 році, увійшли два замки Тернопільщини: Збаразький та Чортківський.

Програма «Велика реставрація» розрахована на 2021-2023 роки та має перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку України, на туристичні магніти. Реалізацію та координацію програми «Велика реставрація» здійснює Міністерство культури та інформаційної політики України.

Як відомо, Чортківський замок тривалий час був резиденцією українських магнатських родів Гольських та Потоцьких, а тепер входить до Національного заповідника «Замки Тернопілля».

Читайте також: На Тернопільщині почали реставрацію Чортківського замку

До складу заповідника, крім архітектурного комплексу Збаразького замку XVII століття, входять церква Преображення Господнього 1600 року, ансамбль споруд монастиря ордену отців Бернардинів та ще 10 замків у Тернопільській області.

Фото: Тернопільська ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-