На реставрацію закарпатського замку та старовинної церкви потрібно 18,6 мільйонів гривень - ОДА

На реставрацію закарпатського замку та старовинної церкви потрібно 18,6 мільйонів гривень - ОДА

Укрінформ
У Закарпатській ОДА назвали суму коштів, за які в області реставруватимуть два об'єкти, що увійшли до програми Президента «Велика реставрація», – Ужгородський замок та старовинну дерев'яну церкву села Колочава. На це потрібно 18,6 млн грн.

Про це із посиланням на офіційний сайт Закарпатської ОДА повідомляє Укрінформ.

«Зараз два проєкти відповідають усім необхідним вимогам проєктної документації та умовам для отримання фінансування в межах «Великої реставрації». Це замок-фортеця Х-ХVI ст. – пам’ятка архітектури національного значення, охор. № 153, м. Ужгород (13,4 млн грн) та проєкт першочергових протиаварійних робіт пам’ятки архітектури ХVIІ ст. охор. № 216 дерев’яної церкви Зіслання Святого Духа с. Колочава Хустського району (5,2 млн грн)», – повідомив заступник голови облдержадміністрації Ігор Шинкарюк.

Також в ОДА зазначили, що загалом на Закарпатті відібрали інші пам'ятки, які можуть увійти до списку «Великої реставрації». Зокрема, серед них – Палац Плотені в с. Великі Лази, замок Сент-Міклош у смт Чинадієво, замки-фортеці в смт Середнє, с. Невицьке та інші.

Наразі в області визначили першочергові заходи на 2022 рік щодо підготовки об’єктів реставрації й відновлення пам’яток архітектури, церков та культурної спадщини.

«Продовжуємо комунікацію з громадами для якісної підготовки проєктних документів. Мета – отримання у наступному році максимальної кількості готових експертних висновків за проєктами і захист цих проєктів у Мінкульті для отримання фінансування на визначені реставраційно-відновлювальні роботи», – зауважив Шинкарюк.

Читайте також: На реставрацію Олицького замку на Волині виділили 10 мільйонів гривень

Як повідомляють в ОДА, розпорядженням КМУ від 11 жовтня 2021 р. № 1248-р затверджено розподіл у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт пам’яток культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності. Зараз в області очікують фінансування та обіцяють одразу розпочати відновлювальні роботи.

Як повідомляв Укрінформ, експертною радою при Міністерстві культури та інформаційної політики України (МКІП) було обрано ще 26 історичних об'єктів, які оновлять у межах програми «Велика реставрація». Серед них – Ужгородський замок та Святодухівська церква с. Колочава.

Програма «Велика реставрація» розрахована на 2021-2023 роки та має на меті перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку України, зробити їх туристичними магнітами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-