На реставрацію Олицького замку на Волині виділили 10 мільйонів гривень

На реставрацію Олицького замку на Волині виділили 10 мільйонів гривень

Укрінформ
МКІП включило замок Радзивілів XVI ст. в селищі Олика на Волині до списку президентської програми «Велика реставрація». Вже цього року на ремонт замку виділили 10 млн грн.

Про це у Фейсбуці повідомив голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, передає Укрінформ.

«Олицький замок включено у бюджетне фінансування! Нам спільними зусиллями вдалося досягти успішного результату, який відстоювали на усіх рівнях державної влади. Вже в цьому році виділено перші 10 млн на реставрацію замку Радзивілів. Це – початок грандіозного проєкту, що перетворить Олику на міжнародний історико-культурний центр», – написав Недопад.

Як повідомила кореспонденту Укрінформу дослідниця та історик Тетяна Яцечко-Блаженко, Олицький замок на Волині має в майбутньому стати одним із головних туристичних магнітів України, оскільки має цікаву та давню історію.  

Тетяна Яцечко-Блаженко біля Олицького замку. Фотограф Анна Бліннікова
Тетяна Яцечко-Блаженко біля Олицького замку. Фото: Анна Бліннікова

«Перша писемна згадка про Олику відома з 1149 р. Проте знаємо із археологічних знахідок, що життя тут вирувало набагато раніше. Історія Олики ще вимагає ґрунтовних досліджень науковців. Адже її сторінка, яка пов’язана із українськими шляхетськими родами довгий час стиралась, і тому вимагає пошуків документів. З XVI ст. літопис Олики тісно пов'язаний із родиною Радзивілів. У 1544 р. титул Радзивілів почав звучати як «князь на Олиці», що свідчить про те, що на цей час поселення вже стало містом. А за 20 років Олика отримала магдебурзьке право», – розповіла Яцечко-Блаженко.

Читайте також: Олицький замок хочуть перетворити на туристичну візитівку Волині

Під час наполеонівської навали 1812 р. замок використовували вояки Російської імперії як військовий шпиталь, це тривало до 1837 р. З 1840 р. замок покинули напризволяще, і він не використовувався до 1882 року. Інтер'єри зруйнували. З 1883 р. з ініціативи Фердинанда Фрідриха Радзивіла розпочали новий етап ремонтно-відновлювальних робіт, що тривали 30 років.

Олицький замок, початок ХХ ст.
Олицький замок, початок ХХ ст.

У роки Першої світової війни замок зазнав пошкоджень. Під час визволення від німецької окупації (Друга світова війна) у замку сталася пожежа.

Олицький замок, 1920-ті.
Олицький замок, 1920-ті

Після 1945 р. в окремих приміщеннях замку був державний кінський завод, а з середини 1950-х рр. руїни перебудували під Волинську психіатричну лікарню.

У 2021 році лікарню перенесли, а замок передали на баланс Волинського краєзнавчого музею.

«Олицька переберія». Фото: Віктор Вязло
«Олицька переберія». Фото: Віктор Вязло

28 червня 2021 року в Олицькому замку вперше був започаткований фестиваль «Олицька переберія», який зібрав велику кількість гостей. Під час фестивалю Волинський національний університет імені Лесі Українки презентував перший промоційний буклет «Туристична Олика» а також проєкт інтерактивної карти.

29-30 жовтня в приміщенні Волинської обласної ради відбудеться Міжнародна наукова конференція «Олика в європейській історії: відтворення історико-архітектурної спадщини», у якій братимуть участь 60 науковців з України, Польщі та Білорусі.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні, 20 жовтня, МКІП додало до президентської програми «Велика реставрація» ще 26 об’єктів, зокрема у список потрапив замок Радзивілів XVI ст. в смт. Олика на Волині.

Фото на прев’ю зі сторінки Григорія Недопада у Фейсбуці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-