У Бучачі оновлять ратушу XVIII століття

У Бучачі оновлять ратушу XVIII століття

Укрінформ
Одну з найдавніших в Україні ратуш, яка із XVIII ст. збереглася без перебудов, відреставрують у місті Бучач на Тернопільщині.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла директор департаменту культури і туризму ОДА Світлана Байталюк.

«Приємно, що в області одне із архітектурних облич краю матиме оновлений вигляд. Ратуша у Бучачі – це не тільки туристична «родзинка» цього міста, але й області, бо мало де є такий бароковий архітектурний ансамбль із збереженими фрагментами скульптур геніального скульптора Іоанна Георга Пінзеля», – сказала Байталюк.

За її словами, в межах програми «Велика реставрація», на Тернопільщині також оновлять Збаразький, Чортківський замки та ратушу на площі Ринок у місті Бережани.

Читайте також: На Тернопільщині в межах «Великої реставрації» відновлять кілька замків та міську ратушу

Як повідомляв Укрінформ, експертною радою при Міністерстві культури та інформаційної політики України (МКІП) було обрано ще 26 історичних об'єктів, які оновлять у межах програми «Велика реставрація». Серед них – ратуша XVIII ст. у місті Бучач.

Раніше повідомлялося, що програма «Велика реставрація» розрахована на 2021-2023 роки та має на меті перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку України, зробити їх туристичними магнітами.

Ратуша у Бучачі – пам'ятка архітектури, побудована у середині XVIII ст. на замовлення власника містечка, канівського старости Миколая Потоцького. Архітектор – Б. Меретин, скульптор – І.-Г. Пінзель. Всередині поверхи мають по 12 кімнат, пілястри на фасадах, п'ять балконів, які спиралися на скульптурні консолі. Унікальна особливість ратуші – комплекс скульптур, який, за різними припущеннями, міг складатися з 12-17 творів. Це – найдавніша в Україні ратуша, яка збереглася в основних формах без істотних перебудов. Вона – зразок гармонійного поєднання архітектури та скульптури, визначна пам'ятка доби пізнього бароко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-