У Чернівецькому скансені встановлюють дві нові експозиційні зони з будинками

У Чернівецькому скансені встановлюють дві нові експозиційні зони з будинками

Фото
Укрінформ
У Чернівецькому обласному музеї народної архітектури та побуту вперше із моменту відкриття у 1986 році встановлюють нові експозиції – дві старовинні хати із Підгір'я та Вижницького району.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів директор музею Іван Пілат.

"Цього року нашому музею виповнюється 35 років із дня відкриття. За ці роки експозиційна зона музею фактично не поновлювалася. Нічого нового не було збудовано. Минулого літа голова Чернівецької ОДА ініціював розширення експозиції. Ми вирішили створити ще дві зони – "Підгір’я Карпат" та "Буковинська Гуцульщина", – сказав Пілат.

Відтоді працівники музею разом із його директором об'їздили багато населених пунктів у пошуках автентичних старовинних будинків, які можна було би розібрати та перевезти до музею. За словами директора музею, для того, щоб скласти одну хату для музею, потрібно знайти і розібрати не менше трьох старовинних будівель.

"У Сторожинецькому районі ми знайшли однотипні, подібні, характерні для регіону Підгір’я хати – це по одній у Верхніх Петрівцях, у Нижніх Петрівцях та у Красноїльську. За основу взяли хату з Верхніх Петрівців – це будинок такого заможного газди, яка була найкраще збережена. Близько двох третин цієї будівлі можна було використати для будівництва нашого експонату. І станом на сьогодні ми вже цю хату практично повністю відбудували у музеї. Зараз лише тривають оздоблювальні роботи", – зазначив керівник скансену.

За його словами, при встановленні цих об'єктів працівники дотримуються навіть автентичних технологій будівництва того часу. Усі роботи виконують за кошти меценатів та волонтерів.

"Тобто, хату зсередини ми двічі змащуємо глиною зі справжньою соломою, половою, третій раз побілка. Оскільки хата дерев'яна, ми змащуємо її лише зсередини. Це досить довго сохне, бо зовні є дерево, а всередині грубий шар глини. І зараз цей будинок уже в процесі висихання", – додав директор музею.

Каркас іншого будинку, який відноситься до експозиції "Буковинська Гуцульщина", також уже збудували, наразі там облаштовують покрівлю старовинної хати. За основу брали будівлі із кількох сіл Вижницького району.

Читайте також: Підземний музей на Тернопільщині відтворить гончарну майстерню трипільців

"Окрім власне житлових будинків, обидві експозиції також матимуть і господарські прибудови – стайня буде, сарайчик, криниця тощо. Тобто, буде цілий господарський двір", – зазначив Пілат.

Директор музею прогнозує, що приблизно наприкінці вересня – початку жовтня, коли обидва експонати будуть готові, проведуть святкування 35-річчя музею і одночасне відкриття нових експозицій.

Як зазначає Чернівецька ОДА у Фейсбуці, перенесення старовинних будівель та їх спорудження на новому місці проводять найкращі майстри Буковини.

Фото: Чернівецька ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-