Для зростання кількості туристів необхідно створити належну інфраструктуру – Ткаченко

Для зростання кількості туристів необхідно створити належну інфраструктуру – Ткаченко

Укрінформ
Збільшення потоку туристів до України залежить від великого спектру питань, насамперед йдеться про створення належної інфраструктури.

Як передає Укрінформ, про це написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Фейсбуці.

"Розвиток туризму завжди потребує окремої уваги держави. В країнах, де розуміють його вагу, внесок сектору у ВВП складає близько 7-10%. Я вже не кажу про країни, де туризм – основа економіки цілих регіонів. Тим не менш, розвиток сфери залежить не тільки від промоції і розробки туристичних маршрутів. Адже для цього вже треба мати певну базу, з якою можна працювати. Або навіть повноцінні точки туристичної атракції. Зростання кількості туристів залежить від великого спектру питань, які потрібно вирішити. У першу чергу йдеться про належну інфраструктуру", –написав Ткаченко.

Він зазначив, що готелі з гарним сервісом мають бути не лише у великих містах, а й тих, які приваблюють туристичними "магнітами": курортних, містах-музеях, оздоровчих центрах. Багатьом регіонам є що показати, але проблема в тому, що відсутня елементарна інфраструктура, завдяки якій їх можна зробити перлинами туристичних дестинацій чи "магнітами".

Читайте також: На Хортиці йде повне оновлення острова – Ткаченко

"Нещодавно ми обговорювали з представниками провідних туристичних операторів та асоціацій саме створення таких умов для туризму. Тут є чимало викликів. Можлива приватизація чи державно-приватне партнерство для тих місць відпочинку, які все ще знаходяться в державному управлінні. Впевнений, вони змогли б засяяти новими фарбами, якби ними опікувалися приватні власники. Навчання спеціалістів та фахівців галузі, яка потребує додаткових робочих місць. Стосується насамперед освіти", – додав міністр.

Ще один виклик, за словами Ткаченка, – наявність готелів для будь-якого бюджету, ресторанів, кафе, розваг поблизу туристичних точок. Також створення якісного туристичного продукту, який би включав у себе всі нюанси разом із концепцією та створенням додаткових атракцій як аквапарки, розважальні проєкти тощо.

Ткаченко зазначив, що в Україні – брак даних, через які складно розрахувати сезонність, кількість туристів в окремі регіони, популярність міст. За його словами, необхідні масштабні опитування та статистика щодо сфери задля комплексного дослідження зон, аналізу земель, інфраструктури, завантаженості аеропортів.

Читайте також: За пів року від турпотоку з арабських країн Україна отримала 40 мільйонів доларів – Ткаченко

"Основною темою дискусії було створення спеціальних туристичних зон (СТЗ). Де могли б діяти відповідні умови, наприклад: зниження ПДВ до 5-7% та звільнення від сплати податку на прибуток протягом 5 років з моменту утворення СТЗ; спеціальні тарифи на довгострокову оренду землі; додаткові можливості по перенесенню збитків минулих періодів на майбутнє; звільнення від місцевих податків для підприємств, які інвестували в бізнес на цій території; створення сприятливих валютно-фінансових умов терміном на 5 років", – написав міністр.

Він зазначив, що до СТЗ застосуватиметься державна цільова програма "Мандруй Україною", яка включатиме і просторове планування, і облаштування інфраструктури, і навчальні програми в колаборації з міжнародними вишами, і створення центрів розвитку туризму і ще багато чого.

"Обговорення вже розпочали, далі – ще кілька зустрічей з експертами. Тож всім, кому цікава ця тема – просимо надавати власні пропозиції, щоб ми розпочали другий етап", – додав Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, від початку року Україну вже відвідали до 14 тисяч громадян Саудівської Аравії – це майже учетверо більше, ніж у 2020 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-