На Житомирщині популяризують волонтерський туризм

На Житомирщині популяризують волонтерський туризм

Фото
Укрінформ
У селі Яроповичі на Житомирщині волонтери влаштували толоку біля садиби Тржецяків-Єнні – зразка дерев’яного зодчества кінця ХІХ ст.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла голова громадської організації «Олександрійська скрижаль» Алла Юр-Харідінян.

«Таку толоку біля садиби Тржецяків-Єнні в Яроповичах ми цього року влаштували втретє. Будівлі повністю дерев’яна і зведена орієнтовно у 1880-х роках. Охоронного статусу вона не має, але ми зараз розробляємо облікову документацію, аби подати її на отримання статусу пам’ятки архітектури. Таких дерев’яних садиб в Україні одиниці, але нонсенс, що ця, за документами, є колишньою будівлею школи, яка не експлуатується, що заважає отримати фінансування для її збереження. Це зразок дерев’яного зодчества ХІХ століття. Садиба повністю автентична, усередині навіть частково збереглися вікна із фурнітурою ХІХ ст., під фарбою є автентична плитка, а на стелях – автентичні розписи і фактично вона не зазнала перебудови», – зазначила Юр-Харідінян.

За її словами, цього разу волонтери встановили стенд із історичною довідкою про садибу, викосили траву, зрізали кущі довкола маєтку. Наступного разу планують засклити вікна та встановити труби водовідведення.

Юр-Харідінян зауважила, що у такий спосіб садибу прагнуть зберегти та популяризувати Яроповичі серед туристів. Наразі на роботи з її утримання збирають благодійні кошти, а такі толоки – зразок волонтерського туризму.

Читайте також: На Хмельниччині зняли музичні кліпи в 5 туристичних локаціях

«Яроповичі – дуже цікаве село, де є скіфські кургани, древнє городище, залишки цукрового заводу, лікарні та земської школи, які будувала родина Єнні, місце сутички воїнів УПА, великий садибний парк, де ростуть 300-річні дерева», – додала голова ГО.

Садибу в Яроповичах побудував підприємець, директор-розпорядник Товариства цукрового заводу «Яроповичі» Фрідріх Єнні. Будівля використовувалася для розміщення управителів маєтку та адміністрації заводу. Останні власники садиби – родина цукрового промисловця та мецената – Фелікса Собанського. З 1927 до 2008 року там розташовувалась місцева школа, а в роки Другої світової війни – німецький польовий шпиталь.

Фото: ГО «Олександрійська скрижаль»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-