На Вінниччині уперше відбудеться гастрофестиваль «Картопля по-уланівськи»

На Вінниччині уперше відбудеться гастрофестиваль «Картопля по-уланівськи»

Укрінформ
На Вінниччині 21 серпня в Уланівській громаді Хмільницького району вперше відбудеться кулінарний фестиваль «Картопля по-уланівськи».

Про це йдеться у повідомленні оргкомітету фестивалю, яке має у своєму розпорядженні Укрінформ.

«Вінниччина багата на кулінарні традиції, які мають стати основою для розвитку гастромаршрутів в області та створення унікальних туристичних «магнітів» у громадах. Уланівська громада має свою «родзинку» – всесвітньо відому страву «Картопля по-уланівськи», тому вона стала центральним елементом гастрономічного фестивалю», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, фестиваль має на меті популяризування унікальних страв подільської кухні, а саме картоплі по-уланівськи. Цей рецепт знаний і популярний у всьому світі. Його створила селянка Глафіра Дорош, яка мешкала в с. Уланів. Смачна і проста в приготуванні страва швидко й надовго посіла місце і в меню ресторанів, і в кулінарному «арсеналі» господинь.

Фестиваль «Картопля по-уланівськи» матиме яскраве етнографічне й кулінарне забарвлення. Організатори визначили чотири локації – етнозона, фудкорт, дитяча та лаунджзона. Крім того, кожен населений пункт Уланівської громади презентуватиме авторські страви на основі рецептів Глафіри Дорош, авторки не лише популярного рецепту картоплі по-уланівськи, а й інших кулінарних цікавинок.

Програмою фесту передбачені кулінарний майстер-клас від Ігоря Місевича, а також дегустація картоплі по-уланівськи й інших популярних страв, які притогують професійні кухарі та кулінари-аматори.

Читайте також: На Хмельниччині влаштують етнофестиваль «Колодар»

Також під час заходу відбудеться творча презентація сіл, які входять до складу Уланівської сільської громади, – виступи популярних музичних колективів – гуртів «Глорія» та «Водограй», сольних виконавців і музичні та спортивні конкурси, змагання для дітей і дорослих. Працюватиме мінімузей Глафіри Дорош.

Наразі триває процедура включення рецепту картоплі по-уланівськи до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Як повідомляв Укрінформ, авторка оригінального рецепту «Картоплі по-уланівськи», який за радянських часів здобув всесоюзну славу, мешкала у с. Уланів Хмільницького району. Вона готувала їжу для колгоспників, які працювали у полі. За місцевими переказами, картоплю по-уланівськи Глафіра випадково винайшла в середині минулого століття. Місцевий голова колгоспу був в опалі у районного керівництва. Щоб його знищити, з московської газети запросили кореспондента для написання розгромної статті. Йому показали господарство, і нічого поганого в селі він не побачив. А позаяк мусив щось писати, то вирішив поділитися захватом від страви, якою його пригощала на обід подільська кухарка. 

За легендою, візит столичного гостя до сільського закладу був позаплановим, отож, довелося Глафірі готувати їжу з того, що залишалося під руками. Відтоді «Картоплю по-уланівськи» готують, використовуючи дрібні бульби. Їх чистять, миють, просушують і обсмажують до рум’яної кірки у великій кількості олії. Солять вже у готовому вигляді, подаючи з підливою з часнику та олії.

Після промоції у центральній пресі Глафіру викликали до Москви, щоб вона презентувала свою авторську страву, і пропонували залишитися працювати в їдальні Верховної Ради СРСР. Утім, жінка відмовилася. А картопля по-уланівськи зажила власним життям і увійшла до меню кафе та ресторанів усієї країни. Якийсь час на прохання Глафіри Дорош усі працівники сільради під копірку переписували рецепт страви і розсилали його у відповідь на численні запити з різних куточків СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-