Обряди традиційних свят подолян відтворять на фестивалі «Живий вогонь»

Обряди традиційних свят подолян відтворять на фестивалі «Живий вогонь»

Укрінформ
У селі Якушинці, що на Вінниччині, 24 липня відбудеться фестиваль звичаєвої культури "Живий вогонь" з обрядовими дійствами, козацькою програмою та виступами рок-гуртів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на офіційному сайті заходу. 

"Нарешті відома дата проведення XII Міжнародного етнофестивалю звичаєвої культури "Живий вогонь". Дійство вдруге відбуватиметься у Якушинцях, цьогоріч 24 липня. Окрім спільного видобування вогню, "родзинкою" свята стане відтворення обрядів традиційних свят подолян", – йдеться в повідомленні.

Офіційне відкриття фестивалю відбудеться о 12-й годині з масового флешмобу "Живий Вогонь єднає Україну! Живий Вогонь єднає світ!". У дійстві візьмуть участь декілька сотень танцівників, вбраних у яскраві костюми різних народів світу. Після цього на гостей фестивалю чекатимуть виступи народних колективів різних етнічних груп.

На території Якушинецької громади розгорнеться містечко з фотозонами, обрядовими та етнічними локаціями, виставками та ярмарком. Охочі матимуть змогу спробувати себе у народних ремеслах, долучившись до майстер-класів.

Читайте також: До 400-річчя Хотинської битви проведуть фестиваль із відтворенням боїв та вогняним шоу

Для представників ОТГ Вінниччини проведуть воркшоп "Культурний туризм як джерело розвитку громади". Тренери, які успішно реалізували туристичні проєкти, поділяться досвідом з учасниками та обговорять перспективи розвитку громад у культурному та туристичному розрізах.

О 18-й годині розпочнеться козацька програма, під час якої козаки з усіх куточків України демонструватимуть свої вміння у бойових мистецтвах. Показові виступи супроводжуватимуться вогняним шоу, майстер-класами та виставками козацької зброї.

Обрядові дійства та традиційне запалення "живого вогню" стартує о 20-й годині. Сміливці спробують пройтися по вуглях та вогняній дорозі, а навколо багаття водитимуть масові хороводи.

Вечірньою програмою передбачений виступ рок-гуртів. Завершиться концерт фаєршоу, запаленим від «живого вогню».

Читайте також: На Житомирщині влаштують етнофестиваль «Житичі»

За словами організаторів, долучитися до відтворення та збереження української культури можуть усі охочі – вхід вільний.

Проєкт "Живий вогонь" реалізується в межах партнерської програми "Культура. Туризм.  Регіони" Українського культурного фонду, Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України" та Державного агентства розвитку туризму, а також за підтримки Вінницької ОДА та Якушинецької ТГ. Захід включено до Плеяди культурно-мистецьких заходів з нагоди 30-річчя Дня Незалежності України "Ти у мене єдина". Організатор — Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-