Депутати Буковини просять уряд надати статус національного заповіднику «Хотинська фортеця»

Депутати Буковини просять уряд надати статус національного заповіднику «Хотинська фортеця»

Укрінформ
Депутати Хотинської міськради ухвалили звернення до Міністерства культури та інформаційної політики України з проханням ініціювати перед урядом питання щодо надання Державному історико-архітектурному заповіднику «Хотинська фортеця» статусу національного.

Про це повідомляє місцеве видання «Хотинські вісті», передає Укрінформ. 

«У ході підготовки до знаменної дати – 400-ліття Хотинської битви – вважаємо за доречне, щоб ДІАЗ «Хотинська фортеця» надали статус національного. Адже створення цього заповідника відіграло вирішальну роль у збереженні фортеці – туристичної перлини не тільки краю, а й України. Це також дасть додаткові обґрунтування для залучення коштів на реставраційні роботи», - сказав голова Хотинської ТГ Андрій Дранчук.

Як йдеться у зверненні, загалом 20-річна діяльність ДІАЗу дала змогу перетворити напівзруйновану Хотинську фортецю на визнану пам’ятку історії та культури для багатьох народів, візитівку Буковини, туристичний «магніт» регіону.

Від дня створення заповідника його відвідали понад 2,24 мільйона людей. Тут здійснено багато заходів для збереження й охорони цієї унікальної фортифікаційної споруди, поповнення виставок та експозицій, археологічних і науково-дослідних робіт.

Читайте також: У Меджибожі зняли проморолик про історичні та туристичні локації

«Отримання статусу національного заповідника стало б великим поштовхом для подальшого його розвитку і вирішення питань щодо охорони та збереження для майбутніх поколінь одного із «Семи чудес України» – Хотинської фортеці», – додав Дранчук.

Депутати також звернулися до Дністровської райдержадміністрації та районної ради щодо повернення коштів з перерахованих залишків бюджету Хотинської районної ради в сумі 380 тис. гривень для здійснення заходів із підготовки до 400-річчя Хотинської битви.

Як повідомляв Укрінформ, у Чернівецькій області цієї осені проведуть триденний фестиваль до відзначення 400-річчя Хотинської битви, де відтворять тогочасні бої за участю гостей із Литви, Польщі, Румунії, Молдови та Туреччини. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-