У Чорнобилі відтепер можна побувати онлайн

У Чорнобилі відтепер можна побувати онлайн

Укрінформ
Напередодні 35-х роковин трагічних подій на Чорнобильській АЕС із Зони відчуження провели першу віртуальну екскурсію.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, екскурсія презентує деякі об’єкти просто неба, зали та експонати музею, що є частиною Меморіального комплексу «Зірка Полин» у місті Чорнобиль.

«На сьогодні в Зоні відчуження є дуже багато артефактів, які можуть і мають стати музейними експонатами. Це такі артефакти, які духовно й історично пов’язані з самою аварією на ЧАЕС. Відомий на весь світ пам’ятник «Тим, хто врятував світ» – своєрідна візитна картка Зони відчуження. Він міг би не дожити до 35-х роковин, тому в 2020 році ми звернулися до небайдужих людей і за їх допомогою руками самих бійців і автора пам’ятника провели його реконструкцію. Поставили його на баланс музею «Зірка Полин», і він знову приймає відвідувачів», – сказав під час онлайн-пресконференції заступник начальника Головного управління по зоні відчуження та зоні безумовного відселення ДСНС у Київській області Дмитро Підгурний.

Він зазначив, що пам’ятник збудували бійці пожежної частини ДСНС, розташованої в місті Чорнобиль. Його відкрили 1996 року до 10-х роковин Чорнобильської катастрофи.

«Ще один об’єкт також став музейним експонатом – це відомий барельєф із зображенням 6 пожежників на будівлі, що на самій станції, який був виготовлений ще до аварії, ще 1983 року – це рік здачі в експлуатацію 4-го енергоблоку», – додав Підгурний.

Водночас він зауважив, що це дуже символічно, адже після Чорнобильської аварії саме 6 пожежників отримали звання героїв.

Читайте також: У Прип'яті до роковин Чорнобильської катастрофи відкриють виставку техніки

«Робота з наповнення музею новітніми експонатами не зупиняється. Ми продовжуємо цю роботу і закликаємо всіх, хто має бажання, долучитися. Адже Музей цивільного захисту «Зірка Полин» розповідає не лише про дії пожежних чи про пожежно-рятувальну службу, а й про всіх ліквідаторів, всіх людей, які долучалися у 1986 році до оперативних дій і ліквідації наслідків цієї страшної аварії», – розповів Підгурний.

Своєю чергою автор проєкту Меморіального комплексу і керівник творчої групи – народний художник України, лауреат Шевченківської премії Анатолій Гайдамака – розповів про створення музею «Зірка Полин», про експонати просто неба.

«Це була ідея Міністерства з надзвичайних ситуацій, для Музею вибрали кінотеатр «Україна» в центрі Чорнобиля, який уже не працював. Ми його переробили завдяки пожежникам, будівельникам Зони. Цей музей не повторює музей «Чорнобиль» у Києві. «Зірка Полин» – це більше творчий, філософський погляд на катастрофу, там використано поезії Оксани Пахльовської і Ліни Костенко. До складу музею входить парк, де на честь кожного села, зниклого у Зоні, поставлено дорожній знак. Є Поштова площа із поштовими скриньками. І всі, хто покинув свої хати, можуть написати лист – на адресу: Чорнобиль, назва села, кому. Цей лист 26 квітня можна буде отримати», – сказав Гайдамака.

На його думку, роботу над розбудовою Меморіального комплексу варто продовжити.

Читайте також: На Чорнобильській АЕС встановили пам'ятник ліквідатору Лелеченку

Детальну 3D-екскурсію залами музею провела його керівник Вікторія Павленко.

Тур дає змогу віртуально ознайомитися з експозиціями музею, побачити унікальні експонати та фото, почути розповідь про події 1986 року на Чорнобильській АЕС, героїчні сторінки ліквідації аварії тощо.

Як повідомлялося, 3D-тур створено на сучасній технології Matterport, що дає змогу легко пересуватися залами, детально розглядати експонати та об’єкти; відкриваючи інформативні мітки, мати доступ до додаткових відеоматеріалів та документів. Тур доступний із будь-яких пристроїв – комп’ютерів, смартфонів, планшетів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-