Сакральні локації Львівщини запрошують туристів

Сакральні локації Львівщини запрошують туристів

Укрінформ
Управління туризму та курортів Львівської ОДА запрошує відвідати сакральні локації Львівщини: Унів, Страдч, Крехів, Розгірче.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА. 

В облдержадміністрації інформують, що за 20 км від Львова є Страдецька Хресна дорога, що має значення Єрусалимської. Благословив її Папа Римський у 1936 році. Відтоді Страдч набув статусу відпустового місця. Сюди навідується чимало людей. Територію відносять до однієї з найдавніших пам’яток християнства в Україні. За переказами, монахи заселилися сюди вже у ХІ столітті. Їм вдалося розвинути підземний монастир до масштабів другого за значенням, після Києво-Печерської лаври. Але часті татарські набіги привели його до занепаду. Одного разу орда запалила багаття біля печери, де поховалися місцеві, а монахів, що намагалися заступитися за невинних, повбивали. Археологічні дослідження доводять, що ця історія має достовірну основу. В печерному приміщенні виявили обгорілу дерев’яну підлогу та велику кількість людських кісток. На місці згарища тепер стоїть печерна церква Матері Божої Нерушимої Стіни. Вона багата давніми пам’ятками.

Вгорі над печерою є мурована церква Успіння Пресвятої Богородиці. Вона має не лише духовну, але й мистецьку цінність – тут зберігаються ікони, відомих українських художників: Петра Холодного, Антона Манастирського, а над розписом іконостасу працював Олекса Новаківський.

Читайте також: Фотоподорож: печерний монастир села Розгірче

Отець храму Іван Колтун запрошує вірян у Страдч на Служби Божі та нічні чування, а щосереди і щоп’ятниці під час Великого Посту о 19:00 відбувається спільна Хресна дорога на Святій Страдецькій горі.

Фото: ЛОДА
Фото: ЛОДА

Також чималою популярністю серед паломників користується Крехівський монастир. Напитися води з цілющого джерела Богородиці, пройтися Хресною ходою можна на Побійній. Серед лісу тут зустрічаються скельні печери, що колись служили помешканням для монахів.

Неподалік Унівської лаври Хресна дорога веде на Чернечу гору. Тут виявлено кам’яний фундамент храму XII-XIII століття. Поруч – надгробки та хрести часів Хмельниччини. На пагорбах віддавна молилися ченці, багато з них тут захоронені.

В каплиці митрополичих палат Унівської лаври можна побачити копію Туринської плащаниці.

Скельний монастир у селі Розгірче, кажуть, такий в архітектурному сенсі на Галичині один.

Особливо цікава верхня печера, де розмістилась каплиця. До святині веде 18 сходинок. Інші приміщення служили келіями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-