Туризм у Зоні відчуження показує, яким світ буде без людей – професор Гарварду

Туризм у Зоні відчуження показує, яким світ буде без людей – професор Гарварду

Укрінформ
Мандрівки до Чорнобильської зони мають позитивне значення як наочний приклад того, на що люди можуть перетворити світ.

Таке переконання висловив професор Гарвардського університету, директор Гарвардського українського наукового центру Сергій Плохій під час онлайн-форуму «Зона (не)відчуження», присвяченого темі перезавантаження пам’яті про Чорнобиль, передає кореспондент Укрінформу.

«Я вважаю, що туризм у Зону є дуже позитивна річ. Це єдина можливість подивитися на те, як світ буде виглядати без нас, усвідомлення серйозності проблем, адже Чорнобильська зона може розширитися на цілий світ, якщо ми не будемо відповідально ставитися і до себе, і до того, що робимо», – сказав Плохій.  

Водночас він зазначив, що подорож до Зони може бути позитивною, залежно від того, як вона буде структурована і які матиме акценти.

«Але щодо того, щоб побудувати там готель – це найгірша ідея, яка може бути. Тобто перетворити Зону на такий собі Діснейленд – це вбити саму ідею. Також не думаю, що в довшій перспективі, з точки зору бізнес-моделі, це є виграшна модель. В Зону дійсно їдуть, щоб подивитися на цей світ без нас, але якщо там будуть натовпи людей, то причина їхати в Зону зникне», – зауважив історик.

Читайте також: Радіолокаційну станцію «Дуга» у Чорнобилі внесли до держреєстру пам’яток

Він наголосив, що Чорнобиль – це явище, яке Україна сьогодні має, яке вона може показати світові, але тут дуже важливий баланс.

«Це як у питанні про історичні пам'ятки, що мають, з одного боку, реставруватися, з іншого боку, ми можемо порушити ауру, атмосферу і контекст, в яких вони були створені. Питання балансу надзвичайно важливе, його нелегко буде зразу знайти», – вважає Плохій.

Історик також зазначив, що проблема Чорнобиля – міждисциплінарна, до неї дотичні і медики, і біологи, і демографи, й історики. Але питання, як саме давати раду Зоні, треба виносити на широку дискусію – не тільки фахівців, а й суспільства.

«Це одна з речей, де ми опинилися трохи попереду всього світу, і ця Зона має світове значення», – підкреслив Плохій.

Як повідомляв Укрінформ, голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів заявляла, що кількість іноземних туристів у Чорнобильській зоні відчуження зростає. Така тенденція спостерігається за її словами, після виходу серіалу «Чорнобиль».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-