ЄБРР оновив Дорожню карту підтримки туристичного бізнесу в Україні

ЄБРР оновив Дорожню карту підтримки туристичного бізнесу в Україні

Укрінформ
Серед пріоритетів роботи Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні — секторальна і консультаційна підтримка туристичної галузі, яка чи не найбільше постраждала від коронавірусних обмежень.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час щорічного медіабранчу ЄБРР розповіла керівник департаменту підтримки і розвитку малого та середнього бізнесу міжнародної фінансової інституції Катерина Рігг.

Вона нагадала, що понад 90% суб’єктів господарювання, які працюють у цій сфері, – представники мікро-, малого й середнього бізнесу. А саме на підтримку цього сегменту й спрямована діяльність ЄБРР в Україні. Мова йде про заходи, не пов’язані з кредитуванням чи прямим фінансуванням виробничої діяльності підприємств, – консалтингові й консультаційні послуги, навчання, підвищення кваліфікації кадрів тощо.

"Ще на початку квітня 2020-го ми розпочали оновлення Дорожньої карти для туристичного сектору. Щоб ознайомити підприємців зі світовим досвідом роботи в екстремальних умовах і з тим, якими сучасними можливостями та інструментами можна скористатися для підвищення стійкості бізнесу у непрості часи", – розповіла Рігг.

Читайте також: До розвитку заповідника «Асканія-Нова» залучатимуть інвесторів – ОДА

З-поміж іншого, українські підприємці – представники готелів, ресторанів, кафетеріїв – отримали доступ до консультацій колег та експертів з різних країн. Такі платформи для спілкування й обміну досвідом працівників туристичної галузі діють і зараз.

Отримати необхідну інформацію з різних джерел, за словами представниці ЄБРР, допомагає і створена за сприяння банку онлайн-платформа експертних рішень Merezha. Тут зареєстровані понад сто провідних експертів країни, які спеціалізуються на маркетингу, фінансах, систематизації бізнесу, автоматизації бізнес-процесів, управлінні персоналом та безлічі інших сфер підприємництва.

"І це добре працює. Адже упродовж минулого року бізнесу було дуже важливо розуміти, що він не залишається наодинці зі своїми проблемами. Іноді ж не так ціниться фінансова, як психологічна допомога, яку отримують від нас українські підприємці", – підсумувала Рігг.

Як повідомлялося, "Дорожню карту конкурентоспроможного розвитку галузі подорожей і туризму в Україні" підготовила аналітично-дослідна організація HDC (Hotel & Destination Consulting) за підтримки ЄБРР, її створення фінансується в межах ініціативи Європейського Союзу EU4Business. Карту презентували у листопаді 2019 року.

Дорожня карта містить незалежну та професійну оцінку системи туризму в Україні; рекомендації щодо підвищення її конкурентоспроможності, визначення стратегічних пріоритетів і переліку пріоритетних напрямків діяльності; визначення фінансових можливостей для представників малого й середнього бізнесу, діяльність яких відповідає стратегічним пріоритетам.

Читайте також: Держтуризм залучить міжнародних експертів до навчання персоналу сфери послуг – Олеськів

За словами голови Держагентства розвитку туризму України (ДАРТ) Мар'яни Олеськів, торік через коронавірусні обмеження вітчизняна туристична галузь недорахувалася понад 60 млрд грн. На підтвердження в ДАРТі навели результати опитування представників 122 українських готелів. Переважна більшість респондентів – 93% - підтвердили загальний спад у 2020 році рівня виручки своїх підприємств. Водночас 21% готелів скоротили валову виручку на 25-40%, у третині готелів цей показник знизився на 40-60%, ще 30% опитаних стверджують, що падіння їхніх доходів перевищило 60%.

Олеськів також повідомляла, що у 2020 році українці втричі менше подорожували за межі країни, ніж роком раніше. Так, у 2019 році загальна кількість виїздів громадян України за кордон сягала близько 30 млн, торік – трохи більше 11 млн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-